<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A cseh járműipar problémáit enyhíti a német kormányzat azon döntése, hogy 2500 euróval honorálja a legalább kilenc éves autót leadó újkocsi-vásárlót. A német vásárlók ugyanis így már viszonylag igen jó áron szerezhetik be a keleti gyártású kisautókat, egyebek között a Skoda Auto Fabia modelljét.

A megnövekedett kereslet miatt ezen modell gyártásánál a Skoda a négynapos mostani munkahétről február utolsó hetében visszatér az ötnaposra. A termelés növelésének terve "pozitív üzenet" a cseh fémiparnak is - közölte a Skoda egyik szóvivője.

A szakszervezetek szerint viszont az fenyeget, hogy a többi Skoda modell heti gyártási idejét tovább kell kurtítani. Az eddig legnagyobb számban értékesített Octavia modell iránt a kelet-európai piacokon nagyon visszaesett a kereslet, gyártóüzemeiben kilencedik hete négy napos a munkahét, piaci javulásnak nincs jele.

A nagyobb autók iránt óvatosabb a vevői érdeklődés, de még kisebb időt fordít majd a gyártó a Roomster modellek gyártására is, ha a szakszervezetek belemennek a munkaidő és a bérek további kurtításába. A négynapos munkahetet júniusig tervezik tartani.

A Csehországban gyártó Hyundai dél-koreai járműipari cég is pozitív tapasztalatokat nyert újabban a német piaccal: nőnek i30 jelű modelljük iránt a rendelések. A harmadik nagy csehországi külföldi járműgyártó, a Toyota-Peugeot-Citroen még nem tudott beszámolni javulásról.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.