2p

A bankok idei tervezését jócskán megnehezítette, hogy tavaly még nagyon nehéz volt felmérni a megszorítások hatását. A jelek szerint a bizonytalanság - ha nem is ugyanebből az okból - most sem csekély, számol be a Napi Gazdaság.

"Komoly nehézséget jelenthet terveink megvalósulása szempontjából a magyar gazdaság helyzete, mert kizárólagosan vállalati bankként számunkra a GDP alacsony növekedése idővel akadálya lehet a fejlődésnek" - mondta el Lovas Emese, a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója. Lovas úgy véli, a kedvezőtlen gazdasági környezet hatása miatt a vállalatok is nehezebb helyzetbe kerülhetnek, aminek a hatása a hitelezés nagyobb kockázatában, s így a banki árazásban is érezhető lesz.

A CIB Banknál (amely januártól már az Inter-Európa Bankot is magában foglalja) ugyanakkor a piaci verseny további erősödésére számítanak, különösen a kis- és közepes méretű vállalkozásoknál. A kockázatok emelkedésével viszont a CIB is kalkulál. Mint elmondták: továbbra is valószínűsíthető, hogy 2008-ban megnő a csődeljárások száma, ami akár hatással lehet a portfólió minőségére is. A bank ezért még nagyobb figyelmet fordít ügyfelei hitelképességének felmérésére.

Az Erste Bank jelzálog-finanszírozási szakértője 2008-ban a hitelezés terén további növekedést vár. Ezt a várakozást - hangsúlyozta - erősíti az is, hogy a jelek szerint az építőipar is túljutott a hullámvölgyön, az idei év második felében már a lakásépítések területén is élénkülés volt. A növekedés dinamikája várhatóan hasonló lesz, mint az idei évben, de a piaci verseny fokozódásával a bankok hitelkiváltásai is növekedhetnek, számol be a Napi Gazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!