2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az irodapiacon akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a bérleti díjak - vélekedett több előadó is a Napi Gazdaság keddi konferenciáján.

A mostani pénzügyi krízis azokat az ingatlanalapokat is veszélyezteti, amelyek finanszírozási szerződéseit a lejárat után nem hosszabbítják meg a bankok. Emiatt tömegesen kerülnek piacra ingatlanok, így a hozamok akár 10-15 százalékra is felugorhatnak - mondta előadásában Futó Gábor, a Futureal csoport vezérigazgatója.

A hozamemelkedés mellett a kivitelezés és finanszírozás is drágul, ezért az irodabérleti díjak 20-30 százalékkal emelkedhetnek úgy, hogy közben a kereslet valószínűleg visszaesik. Finanszírozás nélkül a fejlesztések és a kínálat drasztikusan csökkenni fog, így várhatóan ismét előtérbe kerül az előbérlet, vagyis megszűnnek a spekulatív irodaépítések - tette hozzá az előadó.

Hasonló forgatókönyvet vázolt fel Thierry Delvaux, a Jones Lang Lasalle ügyvezető igazgatója is, aki hangsúlyozta, nincs más lehetőség a profittermelésre, mint a bérleti díjak 20-25 százalékos emelése. A várható hozamokkal kapcsolatban úgy vélte, az A-kategóriás irodapiacon 6,25, míg a B-kategóriáson 7,5 százalékos, a kereskedelmi ingatlanok esetében pedig 6,0-7,25 százalékos megtérülés a reális.

Több előadó egybehangzó véleménye szerint a fenntarthatóság érvényesítése az építésben ma már nem választási lehetőség, hanem kényszer, mert hosszú távon csak azok az épületek őrzik meg az értéküket, amelyek ebben a szellemben fogalmazódnak meg. 

Elhangzott az a vélemény is, hogy a likviditás eltűnése a hatékonyan fejlesztő illetve bérbeadó cégeket is bedöntheti.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!