3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövőre ki akarják szorítani a BKV területéről a Simicska Lajos és üzlettársa, Fonyó Károly 330 ezer példányban nyomott ingyenes lapját, a Metropolt - értesült több forrásból a Népszabadság.

Felülről jövő politikai ­nyomásra a BKV nem fogja meghosszabbítani azt a szerződést, amelyet a Metropol című ingyenes lap terjesztéséről kötött – írja a Népszabadság.

A BKV-val kötött megállapodás teszi lehetővé a Metropol gyors és rendkívül olcsó célba juttatását Budapesten. Mivel ingyenes napilapról van szó, ezért kulcskérdés a kiadó számára, hogy reggelente egyenesen a fogyasztók kezébe kerüljön az újság. Erre az egyik legjobb megoldás a munkába igyekvő tömegek megszórása a közösségi közlekedés megállóiban és járatain. Ráadásul nemcsak rikkancsok osztogatják a lapot, hanem a szerződés biztosít egy nagyon olcsó megoldást is: egyes állomásokon újságtartókat szereltek fel, ahonnan maguk az olvasók vehetik ki a Metropolt.

Minden fronton támadás
Simicska pozícióit minden fronton igyekeznek meggyengíteni, hiszen jelenleg is zajlik az az ügy, melynek végén a Közgépet akár több évre is kizárhatják a közbeszerzésekből, nemrég pedig a közterületi hirdetésekre vonatkozó szerződését bontotta fel Simicska reklámcégével a főváros.

A BKV Népszabadságnak küldött tájékoztatása szerint mindezért az újság kiadója havi 8,7 millió forintot fizet, ami akár még kevesebb is lehet, ha a közlekedési cég hirdet a napilapban. A Metropol kiadási jogát 2011-ben szerezte meg Fonyó a svéd hátterű Metro International S.A.-tól. A kiadó még jóval a tulajdonosváltás előtt szerződött a BKV-val, majd a kontraktust tíz évre meghosszabbították. Tehát a közlekedési vállalat régi kapcsolatot szakítana meg, ha az év végéig nem állapodik meg a folytatásról az MTG-vel.

A Népszabadság fideszes forrásokból úgy értesült, határozott szándék a Metropol pozíciói­nak gyengítése, hiszen májusban a kormányfő kommunikációs tanácsadója, Habony Árpád is indított egy ingyenes újságot, a Lokált.

A lap hetente jelenik meg 500 ezer példányban. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adatai szerint a Metropolt 330 ezer példányban szórják. Míg a Lokált főleg a postaládákba gyömöszölik be, addig a Metropolt elsősorban kézbe adják. De máris van terület, ahol átfedés van a két lap terjesztésében: mindkét újságot osztják a budapesti egyetemek környékén, illetve a legnagyobb irodaházaknál.

Fonyó lapja azonban nincs teljesen kiszolgáltatva a BKV-nak: a kiadónak több mint 700 vidéki terjesztési pontja van. Budapesten 377, ám a közlekedési vállalat szerepe kiemelt. A BKV tájékoztatása alapján náluk 114 ponton szórják az újságot.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!