6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerződést bont a 760 budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel a fővárosi önkormányzat - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A döntés szerint a szerződést október 31-ével mondja fel a fővárosi önkormányzat, és egyben felszólítja a céget, hogy a rendkívüli felmondást tartalmazó értesítésben megjelölt időponttól számított hatvan napon belül bontsa el a szerződés keretében telepített hirdetőoszlopokat.

A főváros ugyanis 9 év után döbbent rá arra, hogy számára előnytelen a Simicska Lajos cégével kötött szerződés. Míg a Mahir Cityposter évi minimum 45 millió forintot fizet a fővárosnak, addig Tarlósék számításai szerint évi 73-125 millióra is szert tehettek volna saját reklámoszlopok révén. A Mahir-szerződés azonban nemcsak a 761 hirdetőoszlop tekintetében, hanem az ezek 50 méteres körzetében lévő közterületek vonatkozásában is kizárja azt, hogy a főváros realizálhassa a rendelet szerinti lehetséges bevételt.

A helyszíni ellenőrzések megállapították, hogy a Mahir a légszennyezettséget mutató oszlopait a tulajdonosi hozzájárulástól eltérő helyszínekre telepítette és azok egyáltalán nem felelnek meg a pályázatban vállalt feltételeknek, továbbá az internetes terminált tartalmazó kombinált oszlopok helyett vezeték nélküli (wifi-s) internetelérést biztosító oszlopokat telepítettek. Ezek használatához saját eszközre van szükség, így az ilyennel nem rendelkezők számára az internet elérése nem biztosított.

"A szerződés fenntartása és a fővárosi közterületek ilyen módon történő hasznosítása a fentiekre tekintettel fontos közérdeket sért, mivel egyoldalúan és súlyosan korlátozza a fővárosi közterületek feletti rendelkezési jogot, és az önkormányzati törzsvagyonnak a hatályos közterületi rendelet hatékony és gazdaságos hasznosítását" - fogalmaztak az előterjesztésben.

Továbbá az előterjesztők szerint a Mahirrel kötött megállapodás a fővárosi önkormányzat hátrányára egyoldalúan és súlyosan aránytalan módon határozza meg a szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket. A szerződés több rendelkezése, illetőleg annak egésze tekintetében merülhet fel alappal a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség, ezáltal az egyoldalú megszüntetés megfontolásának szükségessége - írták.

Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy az említett szerződés szövegszerű tartalmáról 2006 márciusában döntöttek, azt néhány nappal az akkori önkormányzati választások előtt kötötték meg, 2006. szeptember 28-án.

Megjegyezte, lehet olyan kísérleteket tenni, hogy miért nem találták meg korábban ezt a szerződést, de a Fővárosi Közgyűlés el volt foglalva olyan ügyekkel, mint a 4-es metró szerződései vagy a közműcégek privatizációs szerződései.

Simicskáék reagáltak

A Mahir Cityposter Kft. megdöbbenéssel fogadta a Fővárosi Közgyűlés azon döntését, hogy felmondja a velük kötött szerződést. Mivel mindig teljesítették szerződési kötelezettségeiket, nem tudják elfogadni a felmondást - közölték szerdán az MTI-vel.  Mahir a közleményében azt írta: a fővárossal 2006 szeptemberében kötöttek szerződést, amelyet "folyamatosan és szerződésszerűen" betartanak, ráadásul az önkormányzat sem emelt kifogást az elmúlt kilenc évben, így nem tudják elfogadni a felmondást és az indokait.

A fővárosi önkormányzat sosem kérdőjelezte meg a szerződésben meghatározott díj összegét, elszámolását, a szerződés alapján az önkormányzatnak biztosított egyéb többletszolgáltatások értékét, nem kezdeményezte az éves díj- és árbevétel-megosztás módosítását, mindig elfogadta az elszámolásukat, nem akarta ellenőriztetni sem könyvvizsgálóval, sem más módon,holott erre a szerződés szerint van jogosultsága - sorolták.

Kiemelték: a cég számára "különösen felháborító és a döntés törvényes jogi-szakmai indokainak hiányát, egyben valós mögöttes indokát jelzi" a közgyűlési előterjesztés írásbeli indokolásának a társaság tulajdonosi szerkezetére, a tulajdonos személyére és egyéb gazdasági érdekeltségeire vonatkozó, azt kifogásoló megállapítása.

A Mahir közölte: tekintettel arra, hogy a szerződés felmondása "nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, egyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is felveti", a cég a felmondás kézhezvétele után azonnal megteszi a szükséges jogi lépéseket azért, hogy megóvja törvényes jogait és érvényesítse jogos igényeit.

Eközben: 
Simicska másik cégével, a Közgéppel kapcsolatban sem érkeztek jó hírek, az EU csalás elleni hivatalának vizsgálata szerint ugyanis pénzügyi szabálytalanságok voltak egyes uniós pénzekből megvalósuló Közgép-projekteknél. Emiatt könnyen lehet, hogy vissza kell fizetnünk uniós pénzeket.

Ez lenne a bosszú?

Simicska Lajos az index.hu megkeresésére még a döntés előtt úgy nyilatkozott: hallott ezekről a fővárosi tervekről, a fennálló szerződés azonban egy olyan hosszú távú megállapodás, amelyben nagyon pontosan körülírták, hogy milyen feltételek esetén mondható fel. A vállalkozó szerint most egyetlen ilyen tétel sem áll fenn. Simicska szerint a szerződésbontás összefüggésben állhat azzal, hogy nemrég "megkereste egy Fidesz-közeli vállalkozó azzal, hogy megvenné a Mahir Cityposter 51 százalékát". Erre nemet mondott a vállalkozó, aki szerint ennek folyománya a szerződésbontás.

Tavaly a Mahir Cityposternek egyébként 1,13 milliárd forintos árbevétele volt az előző évi 969 millió forint után, ami igen jelentős, 16 százalékos ugrást jelent. Ezzel párhuzamosan az anyagjellegű kiadások 14 százalékkal 701 millióra, a személyi jellegűek pedig 2 százalékkal 159 millióra emelkedtek egy év alatt. Vagyis a bevételek sokkal nagyobb mértékben növekedtek, mint a közvetlen kiadások, ami az eredményre is jótékony hatással volt. A rendkívüli és pénzügyi eredmények hatását is figyelembe véve adófizetés után

207 millió forintos nyeresége maradt Simicska cégén az előző évi 133 millió után. Ezt az összeget az eredménytartalékból 300 millióra kiegészítve osztalékként kifizették. Így semmit nem hagytak a cégben ellenben 2013-mal, amikor is a 100 milliós osztalékfizetés után 33,5 millió maradt a társaság kasszájában.  
Kapcsolódó anyag:
29 milliárdot lapátolt ki Simicska a cégeiből tavaly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!