2015. december 28. 06:40

Négy amerikai pénzintézetet perel be a német Commerzbank a 2008 előtt vásárolt jelzáloglevél-fedezetű értékpapírokkal a subprime-válság során elszenvedett milliárdos veszteségei miatt.

A német dpa hírügynökség birtokába került perirat szerint a Deutsche Bank National Trust Company, a Bank of New York Mellon valamint a HSBC és a Wells Fargo pénzintézetek leánybankjai kötelességmulasztást követtek el a Commerzbank által 2008 előtt vásárolt RMBS (Residential Mortgage-Backed Securities) jelzáloglevél-fedezetű származékos értékpapírok kezelésében.

Ezek voltak az elmúlt évek legdurvább vállalati botrányait

A hitelminősítő intézetek annak idején a legmagasabb befektetői besorolással látták el az RMBS értékpapírokat, elfedve ezáltal a fedezetül szolgáló ingatlanhitelek tényleges kockázatait. A jelzáloglevél-fedezetű származékos befektetési eszközök aztán az amerikai lakáspiac összeomlása során értéküket vesztették és ez idézte elő a 2008-as globális pénzügyi válságot kirobbantó amerikai jelzáloghitel (subprime) válságot.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.