<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

1,7 kilométer hosszú és 36 méter széles lesz.

A norvég kormány szerdán bejelentette, hogy megépítik a világ első tengeri alagútját két fjord között, hogy a hajók ki tudják kerülni a viharzóna veszélyes vizeit, amelyeket már a vikingek is elkerültek.

A különleges alagút a Stad-félszigeten épül, Norvégia nyugati partjainál: 1,7 kilométer hosszú és 36 méter széles lesz.

Ketil Solvik-Olsen szállítási miniszter az alagút tervét a tárca 2018 és 2029 közötti átfogó tervei között ismertette szerdán.

Az Északi-tengeren a Stad-félsziget környékén rendkívül mostoha az időjárás, számos hajó kényszerül vesztegelésre, mielőtt folytatni tudná útját.

Még a vikingek is inkább elkerülték ezeket a vizeket, és hajóikat inkább a szárazföldön hurcolták át az egyik fjordból a másikba.

Hajók számára épült kisebb alagutak a világ más tájain is léteznek, de a Stad-félszigetet a legkeskenyebb, déli pontjánál átvágó alagút lesz az első, amelyen akár 16 ezer tonnás tengerjáró hajók is átkelhetnek, köztük az ország partvidéke mentén észak-déli irányban közlekedő Bergen-Kirkenes expresszhajó.

A projekt költségeit mintegy 2,7 milliárd norvég koronára (92 milliárd forintra) becsülik. Megépítése három-négy évbe telik majd. A munkálatok várhatóan pár éven belül kezdődhetnek.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.