TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. szeptember 8. 09:59

Véglegesítették a Volksbank kelet-közép-európai leányvállalatának eladásáról szóló szerződését csütörtökön Bécsben az eddigi tulajdonosok az orosz Sberbankkal (Szberbank).

Az adásvétel nem vonatkozik a Volksbank International (VBI) romániai divíziójára. A legnagyobb orosz bank ezzel nyolc országban lesz jelen a térségben. A vételár - a VBI részvényei osztalékainak függvényében - 585-645 millió euró között lesz.

A Volksbank International (VBI) eddigi többségi tulajdonosa az osztrák anyavállalat, az ÖVAG volt 51 százalékkal. A fennmaradó tulajdonrész 24,5-24.5 százalékos arányban a német DZ Bank/WGZ Bank, illetve a francia Banque Populaire Caisse d'Epargne (BPCE) tulajdonában volt.

Az előzetes szándéknyilatkozat még júliusban született meg, több hónapos tárgyalások után. A véglegesítésről szóló dokumentumokat csütörtökön délelőtt, a sajtó képviselői előtt írták alá.

Herman Gref, a Szberbank és Gerald Wenzel az ÖVAG vezérigazgatója kijelentette, a megállapodás azért jött létre, mert mindkét fél érdekelt volt benne.

Az ÖVAG két veszteséges év után tavaly ismét nyereséggel zárta az évet (55,4 millió euróval), ugyanakkor az egyetlen volt az osztrák bankok közül, amely nem állta ki a legutóbbi európai stressz-tesztet. Az adásvétel az osztrák anyavállalat saját eszközeit 300 millió euróval erősíti.

A VBI a tavalyi évet 13,7 milliárd eurós mérlegfőösszeggel zárta és több mint ötezer dolgozót foglalkoztatott.

A romániai részleg továbbra is az ÖVAG többségi tulajdonában marad. A bank közleménye szerint ezt a divíziót a következő 2-3 évben "újrapozícionálják" és ismét eladásra kínálják majd.

Az orosz bank vezetője kijelentette, az ügyfelek számára több fejlődési lehetőséget és nagyobb termékválasztékot jelenthet az akvizíció, a VBI számára pedig a szinergiákból származó előnyöket. Mint mondta, a Szberbank Európa egyik legnagyobb adatfeldolgozó központjának kiépítésén dolgozik. Ez gyorsabb adatkezelést tesz lehetővé és segíti a termékfejlesztést - mondta. Hangsúlyozta, hogy szándékukban áll továbbfejleszteni a partneri viszonyt a Volksbankkal.

Ez a Sberbank első akvizíciója az egykori szovjet tagköztársaságokon kívüli térségben. Egyúttal a második nagy bevásárlása idén, miután egymilliárd dollárért megvásárolta a Troika Dialog orosz befektetési társaságot.

Herman Gref megerősítette, hogy a Szberbank érdeklődik a lengyel és a török piacok iránt is. Hozzátette, hogy közelebbit egyelőre "korai volna" mondania.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.