2p

Áremelésre készül az amerikai Chrysler autógyár a Japánból származó elektronikus alkatrészek szállításának akadozása miatt - közölte e társaság vezérigazgatója.

Sergio Marchionne - aki egyben a Chryslerben 30 százalékos tulajdonrésszel bíró olasz Fiat vezetője is - elmondta: arról még nem született döntés, hogy mely modellek árát emelik és mekkora mértékben. Ez az első negyedéves mérlegeredmények ismeretében válik világossá - tette hozzá.

Marchionne tájékoztatása szerint azokról az alkatrészekről van szó, amelyeket az autókba beépített rádióknál, és fedélzeti infokommunikációs eszközöknél használnak.

Az olasz vállalatvezető egy nemzetközi autóipari konferencián azt is elmondta, hogy a Fiat még tovább szeretné növelni részesedését az amerikai autógyárban, akár 51 százalék fölé is. Marchionne hétfőn jelentette be, hogy a Fiat 30 százalékra növeli részesedést a Chryslerben 25 százalékról. Ez már a második emelés az amerikai vállalatban, amelynek irányítását 2009-ben vette át az olasz, akkor 20 százalékot szerzett a Fiat, az idén januárban pedig további 5 százalékot.

A Chryslert a 2008-ban elmélyült gazdasági világválságban az amerikai és a kanadai kormányzat összesen 15,5 milliárd dolláros tőkeinjekciója mentette meg a teljes összeomlástól. A cég a Fiat vezetésével kezdett új fejezetet. Tavaly még veszteséggel zárt, az idén viszont már 200-500 millió dollár nyereséget érhet el a menedzsment számításai szerint.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!