<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Új típusú nagyvárosi autókölcsönző hálózatot épít ki a Daimler és az Europcar; a Smart kisautók néhány órára bérelhetők és mobiltelefonnal vagy az interneten lehet majd fizetni - írta pénteken a Financial Times Deutschland.

A német gazdasági napilap szerint a Daimler a Car2go elnevezésű kísérleti programját kívánja kiterjeszteni a legnagyobb európai  autókölcsönző céggel együttműködésben.

A Duna menti  Ulmban 2008-ban elindított Car2go program lényege, hogy a város teljes területén rendelkezésre állnak gépkocsik, amelyek használatáért percalapú díjat szednek. Az ügyfél beszáll, elindul és elintézi mindazt, amihez kell a kocsi, majd amikor már nincsen szükség rá, egyszerűen otthagyja bármelyik nyilvános parkolóhelyen.

A tankolást, tisztítást a társaság munkatársai végzik. Foglalni lehet előre, de akár hirtelen ötlettől vezérelve is el lehet vinni a szabad Smartokat. A bérleti díjban az üzemanyag és a biztosítás is benne van, fizetni utólag kell, letétet nem kér a kölcsönző cég.

Az úgynevezett autómegosztás - carsharing - üzleti alapú változata a közösségi kerékpárkölcsönző rendszerekre hasonlít, és arra a felismerésre épül, hogy változik az autózással összefüggő fogyasztói felfogás; különösen a fiatalok körében csökken a saját kocsi jelentősége, ami visszavetheti az autóeladásokat.

A Daimler az Egyesült Államokban, a texasi Austinban is indított kísérleti projektet. A következő lépésben Hamburgban tesztelik az elképzelést, a Car2go így egy igazi nagyvárosban is bizonyíthat.

Az autógyártó szerint az új típusú, rövid időre szóló, városi autókölcsönzés legalább évi 1 milliárd eurós piac. Németországban jelenleg 170 ezer ember használ gépkocsit különböző autómegosztási konstrukciókban, a vizsgálatok szerint azonban 2016-ig 1,2 millióra nőhet ez a szám.

A 160 országában jelenlévő Europcar a szükséges infrastruktúra kiépítésében segít. A tervek szerint országonként egy-egy közös céget alapítanak majd. A szolgáltatás beindításához további partnereket, befektetőket keresnek. A részleteket egy jövő januári bemutatón ismertetik majd - írta a Financial Times Deutschland pénteken.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.