2015. október 5. 15:22

Folyamatosan fut fel a szentgotthárdi üzem termelése, jövőre már 700 ezer motort fognak gyártani. Tavaly még csak 370 ezer motor készült itt.

Az Opel az idén 580 ezer motort gyárt szentgotthárdi gyárában, jövőre pedig 700 ezer darab fölé emelik a termelést; ez a terveknek megfelelően, párhuzamosan halad az asperni üzembeli motorgyártás kifutásával - mondta Dános András, az Opel Magyarország PR-igazgatója. Hozzátette: az ausztriai gyárban 2018-tól a továbbiakban sebességváltók gyártása folyik, Szentgotthárdon pedig a motoroké, így két tiszta profilú üzem jön létre. Ehhez a korábban már bejelentett tervhez igazodik a magyarországi gyár termelésének felfuttatása, a létszám bővítése, amely menetrend szerint halad - szögezte le.

Így változott az Opel népautója - kattintásra galéria nyílik

Az osztrák Salzburger Nachrichten pénteken írt arról, hogy a General Motors (GM) 2018-tól megszünteti a motorgyártást a bécsi Aspern kerületben lévő Opel üzemben. A motorgyártás megszüntetése után az asperni üzem csak hajtáslánc-berendezéseket, sebességváltókat fog gyártani. A gyárban jelenleg 1200 és 1400 köbcentis benzinmotorok készülnek. A lap úgy értesült, hogy az asperni üzemtől a motorgyártást az Opel szentgotthárdi üzeme veszi át.

Az Opel fő európai motorgyártó egysége mára már a szentgotthárdi gyár. Dános András emlékeztetett arra, hogy a rugalmas termelési rendszerben működő Flex motorgyárat három motorcsalád előállítására, eredetileg évi 500 ezer motor gyártására tervezték. A 2010-ben bejelentett, eredetileg 500 millió eurósra tervezett beruházást később 130 millió euróval, majd újabb 60 millióval toldották meg.

A termelés az 1,6 literes benzinmotorok sorozatgyártásával indult el 2013 elején, majd fokozatosan megkezdték a középkategóriás dízel- és a kiskategóriás benzinmotorok gyártását. Még abban az évben bejelentették a további kapacitásbővítést arra hivatkozva, hogy a 2014-ben induló kiskategóriás, azaz 1,4 literesnél nem nagyobb motorok esetében különösen nagy keresletre számít a cég. Eközben az 1,8 literes motorok gyártásához új gyártósorokat vásároltak, régieket is átalakítottak.

A Flex motorgyár 2015-re elkészült. Kapacitása évi 650 ezer darabra nőtt, a hagyományos Family motorokat gyártó üzemrésszel együtt pedig akár egymillió motor is gyártására képesek Szentgotthárdon. A gyár 2016-17-re érheti el maximális kapacitáskihasználtságát.

Szentgotthárdon tavaly 370 ezer darab motort gyártottak, az idén pedig 580 ezret terveznek. Jövőre 700 ezer darab fölé emelkedhet a termelés. A dolgozói létszám Szentgotthárdon az idén is bővül, az év végére eléri az 1700-at.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.