<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Rengeteg pénzből újították fel a Hajós Alfréd uszodát a vizes vb előtt, többek között a légtechnikai rendszert is, mely a fűtési szezon indulásával egyből el is romlott, ami miatt a tető is beázott.

Egy ideig használhatatlan volt a Hajós Alfréd sportuszoda fedett nagymedencéje a tető beázása miatt, így több edzést is törölni kellett - értesült az mfor.hu. Információink szerint a nemrég átadott felújított uszodában újabb elektromos készüléket, egy légbefúvót helyeztek be, amit még be sem üzemeltek. A munkák következménye lett a tetőszerkezet beázása, ami feltehetően azért történhetett meg, mert a tető lefedését nem csinálták meg rendesen.

A helyzet duplán is kellemetlen. Egyrészt nem ez volt az első ilyen jellegű probléma a Hajós uszoda történetében, hiszen már tavaly is beázott a tető, akkor a lámpatestek mellett folyt be a víz a medencébe. Másrészt pedig a nyári vizes világbajnokságra készülve a Hajós is a felújítandó létesítmények sorát gyarapította. A felújításra 1,68 milliárd forintot fizetett ki az állam a kivitelező Épkar Zrt.-nek, akinek az elérhető információk szerint a tetőn is dolgoznia kellett.

A beázás nyoma a plafonon (Fotó: Olvasónk)

A kiírt közbeszerzési leírás szerint a felújítás az uszodatér, az uszodatechnológiai helyiségek mellett az uszodatérrel határos lapostetőket és a külső területeket is érintette. Egészen pontosan
a beltéri medence feletti beázás-mentesítése, a mennyezet szakipari javítása és ellátása betonkorrózió elleni védelemmel is feladat volt, emellett a légtechnikai rendszereket is felújították. Ez utóbbi munkát fontosságára máris rávilágítunk.

A kialakult helyzet kapcsán kérdéseinkkel megkerestük a létesítmény-fenntartó, Nemzeti Sportközpontokat. Válaszuk szerint

"Budapesten az október 29.-i hatalmas széllökésekkel járó vihar a Hajós Alfréd Sportuszoda fedett nagymedencéjének tetőszerkezetén folyó légtechnikai javítási munkálatok helyén az esővizet besodorta".

Hozzátették: a helyreállítás alatt a medence zárva tartott. November 2. dél óta a medence újra használható.

A légtechnikai rendszer javítását a Sportközpontok tájékoztatása szerint

"a fűtési rendszer indításakor jelentkező légtechnikai rendszer meghibásodása tette szükségessé".

Lezárás a beázás miatt (Fotó: Olvasónk)

Vagyis összegezve: a vizes vb-re készülve 1,68 milliárdból többek között felújították az uszoda tetőszerkezetét és légtechnikai rendszerét. A fűtési szezon kezdetével azonban a rendszer rögtön meghibásodott, aminek javítása miatt beázott az újonnan renovált tető is. 

Az MTK szintén milliárdokból elkészült új stadionja mellett tehát a Hajós Alfréd sportuszodában is problémákat okozott az október végi vihar. Úgy tűnik, hogy az állami sportberuházások az extrémebb időjárási körülményekkel szemben mérsékelten strapabírók.

Székely Sarolta
mfor.hu