2006. február 3. 08:41

Budapesten az elmúlt két évben jelentősen nőtt az irodák kihasználtsága. Az országban a bérleti díjak 2010-ig stagnálni fognak, a következő két évben pedig 400 ezer négyzetméternyi új iroda jöhet létre, derül ki az mfor.hu körképéből.

Táblázat a budapesti irodabérleti díjakról és a kihasználatlanság alakulásáról!

Bérleti díjak: 15-20 euró

A legszínvonalasabb irodák bérleti díja Budapesten tavaly a korábbi szinten maradt, ami továbbra is havi 20 eurót jelent. Ez az árszínvonal azonban jelenleg csupán a belvárosra jellemző.

2004 óta jelentősen csökkent a kihasználatlanság Budapesten

[ajanlo=1555][igazitas=right/]A központi részeken a bérleti díjak általában négyzetméterenként havi 16 euró körül alakultak, áfa nélkül. A nem központi területeken az irodák 20-25 százalékkal olcsóbban vehetők bérbe. Az üzemeltetési költségek 3-5,5 euró közé tehetők, az iroda elhelyezkedésétől függően.

Lényegesen nőtt a kihasználtság

A teljes kihasználatlanság mértéke a CBRE szerint 25 százalékponttal zuhant, 2005 harmadik negyedévét 13 százalékon zárta, így csupán 200 ezer négyzetméternyi terület állt üresen. Ez a mutató a legalacsonyabb az elmúlt öt évet tekintve.

A kihasználatlanság egyébként továbbra is a belvárosban a legnagyobb, jórészt az évek óta üresen álló Kálvin Center irodaháznak köszönhetően. Amennyiben nem számolnánk ezzel az épülettel, a fenti mutató legalább 3,22 százalékponttal esne vissza.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.