<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közleményben tisztázzák a helyzetet a várvédők.

Szerdán derült ki, hogy az Orbán Viktorral nagyszerű viszont ápoló Garancsi István egyik cége, a CD Hungary Zrt. aprópénzért bérel két lakást a budai Várnegyedben található Úri utcában. Garancsi itt két társtulajdonosával együtt egy 45 négyzetméteres lakásért havonta csak 13 800 forintot, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig csak 220 ezret fizet. A sztorira válaszul sajtóközleményt küldött szét a Budavári Önkormányzat, melyben leírják, hogy a fentiekkel jogilag minden rendben van. A szöveget alább változtatások nélkül közöljük.

"Az Úri u. 70. szám alatti lakást az 1970-es évek óta a Külügyminisztérium Diplomáciai Testületet Ellátó Igazgatósága, majd jogutódjaként a CD Hungary Zrt. bérli, határozatlan idejű bérleti szerződéssel. A helyi lakásrendelet (21/2012.(X.26.) számú önkormányzati rendelet 38. § (1) bekezdése) szerint a CD Hungary Zrt. bérbeadói hozzájárulást kapott arra, hogy a lakást harmadik fél számára használatba adja, a lakás bérleti díja a mindenkori költségelvű lakbérrel megegyező összeg lett, azaz 220.218 Ft/hó.

Az Úri utca 58. szám alatti lakásnak 2000. november 23-án, csere jogcímén lett bérlője a CD Hungary Zrt., határozatlan idejű bérleti idővel és 2430 Ft/hó lakbérrel, ugyanis az akkor hatályos rendelet szerint nem volt még költségelvű lakbér, ezt a konstrukciót az Önkormányzat 2012-ben vezette be.

A bérlőt nem az Önkormányzat választotta ki, nem kiutalást történt, hanem a Lakástörvényben biztosított eljárás keretében jogutódlással és cserével lett a cég a lakások bérlője, ebbe az Önkormányzat nem szólhat bele. A határozatlan idejű bérlőknek – minden bérlőnek, nem csak a CD Hungary Zrt-nek – joga van a lakást tulajdonosi hozzájárulás birtokában albérletbe adni. A határozatlan idejű lakásbérleti jogviszonyt a Lakástörvény szerint az Önkormányzat csak a törvényben, rendeletben előre meghatározott felmondási okok esetén, vagy cserelakás biztosítása mellett mondhatná fel, így teljesen értelmezhetetlen az a képzet, mely szerint rakjuk ki a „keveset” fizető bérlőinket, és dobjuk piacra a lakásainkat, mert többet is „kaszálhatnánk”.

A Budavári Önkormányzat gazdaságpolitikáját elsősorban nem a profit mozgatja, számunkra a társadalompolitikai szempontok sokkal fontosabbak, ezért szeretnénk megnyugtatni a több száz szociális és költségelvű lakbért fizető bérlőnket, nem áll szándékunkban az inflációt meghaladó mértékben lakbért emelni, sem a bérlőinknek felmondani csak azért, mert a kerületi ellenzék szerint keveset fizetnek.

Még sokáig rághatja az „ingatlan mutyis” csontot a sajtó, mindez a tényeken nem változtat: a Budavári Önkormányzat ingatlangazdálkodása a mindenkori jogszabályoknak megfelelően zajlott és zajlik ez után is. A bérbeadási folyamat könnyen és gyorsan átlátható, ha elolvassák a vonatkozó jogszabályt, de úgy tűnik, az ellenzéki politikai érdekeknek a valóság nem kellően hangzatos."

A sajtóban megjelent hírekre az érintett cég, a CD Hungary is reagált a délután folyamán. Ebben azt hangsúlyozzák, hogy két, régóta fennálló szerződésről van szó.
A 340 m2 alapterületű ingatlan  a rendszerváltást megelőzően már a jogelőd, a DTEI bérleményét képezte. A DTEI 1992. december 31. napján átalakulással megszűnt, általános jogutóda a CD Hungary Zrt. lett, e bérlet esetében is. A jelenleg hatályos, a jogutódlást és az 1993. évi 78. tv.(A lakások és helyiségek bérletéről szóló törvény) rendelkezéseit kezelő bérleti szerződést 1997. április 01. napján kötötték meg.
A 45 m2 alapterületű ingatlan 2001. január 08. napja óta a CD Hungary Zrt. bérleménye, a bérleti jogviszony a korábbi  bérlővel megkötött lakáscsere szerződés alapján jött létre.

Mint hangsúlyozzák, a sajtóban szereplő magánszemélyeknek a bérleti szerződés, illetve aktualizálása idején a bérlő személyéhez, a CD Hungary Zrt-hez semmilyen kapcsolatuk nem volt, így annak nem voltak a tulajdonosai sem, a bérleti szerződések nem az ő személyükre tekintettel köttetett.

Azt is megjegyzi a társaság, hogy a bérleti díjakat mindkét esetben a hatályos önkormányzati rendelet alapján kiállított számlák alapján fizeti.

mfor.hu