<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Csütörtök hajnaltól várja a játékos kedvű, profi- és hobbibarkácsolókat Magyarország legújabb barkácsáruház-lánca, a Bauhaus. A Dunakeszin mintegy négymilliárd forintos beruházással megvalósult első hazai egységet még az idén újabb követi, tíz éven belül pedig piacvezető szeretne lenni a társaság.

Már itt vannak

Október 18-án, reggel hét órakor nyit Magyarország első Bauhaus szakáruháza. A reggel 6 és 7 között talicskával érkező vásárlók közül húsz szerencsés egyenként 200 ezer forint értékben töltheti fel kétkerekű járgányát a barkácslánc termékeivel.

Autóstul a boltba

A hazánkban kevéssé ismert társaságnak szüksége is van az iparágban szokatlannak számító, formabontó reklámra: a barkácspiac igencsak telítettnek számít, a Bauhausnak pedig feltett szándéka, hogy 2017-re piacvezető legyen Magyarországon. Így minden olyan speciális megoldás, amely akár a célcsoportot, akár a kínálatot szegmentálhatja, célravezető lehet.

A német lánc 120 ezer terméket forgalmaz 15 szakterületen: a klasszikus építőanyag, festék és fűrészáru mellett a hajózást kedvelők felé is nyitni kíván. Emellett a mintegy húszezer négyzetméteres, egyszintes épület, amely Magyarország legnagyobb barkácscikkeket forgalmazó áruházának számít, úgynevezett drive-in rendszerű. Ez annyit jelent, hogy az eladótér egyik, háromezer négyzetméteres részébe autóval is be lehet hajtani, megkönnyítve a vásárlást és a fizetést.

A társaság egyébként több mint négymilliárd forintot fektetett első hazai áruházába. A beruházási költségekből tízmillió eurót fordítottak építkezésre, és hatmillió eurót tesz ki az árukészlet értéke.


A hatalmas termékportfolió és a speciális koncepció - a hazai barkácspiacot szemlélve – agresszív terjeszkedés nélkül nem lesz elegendő ahhoz, hogy a Bauhaus bevegye Magyarországot. Így nem csoda, hogy a társaság már meg is kezdte második egységének építését Szigetszentmiklóson, ezt követően pedig a százezernél több lakosú városokat célozza meg.

A kis cégek járhatnak rosszul

Karl-Heinz Keth, a Praktiker ügyvezetője úgy véli, mivel a felosztandó torta mérete nem nő, így a már jelen lévő piaci szereplők terjeszkedése mellett összeolvadásra, felvásárlásra lehet számítani a jövőben. A piac átrendeződésének legnagyobb vesztesei a vezető prognózisa szerint a kisebb barkácstermék-forgalmazók lesznek.

A már jelen lévő szereplők addig is folytatják korábban megfogalmazott, visszafogott terjeszkedési stratégiájukat. A karácsonyi láz előtt az OBI, a Baumax és a Bricostore is újabb egységgel bővíti hazai láncát, a Praktiker pedig néhány hete nyitotta meg újgenerációs áruházát. Bár az 1,6 milliárd forintos beruházásból létrejött egység (amiből másfél milliárdot tesz ki az árukészlet) mindössze 9500 négyzetméteren várja a barkácsolókat, viszont olyan információtechnológiai eszközöket és megoldásokat tartalmaz, amelyek szakértők szerint csak öt-tíz év múlva lesznek igazán elterjedtek a kiskereskedelemben.

A Praktiker áruháza a cég külföldi kollégáinak is mintaként szolgál, akik élesben tesztelik a vásárlóbarát megoldásokat, az elektronikus árucímkét és az infoterminálokat. Az újítások bevezetésének hátterében elsősorban a cég tavaszi kutatása áll, amelyből egyértelműen kiderült, hogy egyre inkább fókuszba kerül a vásárlási élmény.

Az még kérdéses, mit díjaznak majd jobban a fogyasztók: "az autóból ki sem szállok" típusú vásárlást vagy a kényelmes, lakberendezési áruházra emlékeztető megoldásokat.

Istvánko Viktória

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.