<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A román állam elégedetlen az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel céggel, mert nem látja még az eddig kifizetett pénzek eredményét, az amerikai cég viszont azt veti a román állam szemére, hogy tartozásai vannak a céggel szemben, amely emiatt kénytelen volt elbocsátásokat végrehajtani.

Radu Berceanu közlekedési és szállításügyi miniszter Kolozs megyébe látogatott, hogy saját szemével lássa, hogyan haladnak a munkálatok. Találkozott a Bechtel képviselőivel, de csütörtökön Bukarestben az amerikai vállalat londoni csúcsvezetőségével is közös asztalhoz ül.

A felek egymásra panaszkodnak. Berceanu azt hangoztatja: az állam már 624 millió eurót kifizetett, ehhez képest szerinte a munkálatok nem haladnak a megfelelő ütemben és minőségben. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a Bechtel számára történő kifizetések is késnek, az államnak 77 millió eurós adóssága van. A Bechtel szerint, amely pénzhiányra hivatkozva nemrégiben háromezer munkását bocsátotta el, a hátralék 137 millió euró.

Az erdélyi Krónika emlékeztet, hogy a decemberben kinevezett közlekedési miniszter néhány héttel korábban kijelentette: szerződést bontana az észak-erdélyi autópálya kivitelezésével megbízott vállalattal. Ígérte, hogy javasolni fogja az amerikai cégnek: csak a Románia nyugati határától, Borstól Marosvásárhelyig terjedő, 254 kilométeres szakaszt építse meg. A dél-erdélyi Brassóig terjedő többi, összesen 161 kilométeres szakaszokra közbeszerzési pályázatot írna ki.

Utóbb már arról beszélnek, hogy a Bechtelnek csak a Kolozsvár–Bors-szakasz maradna. Berceanu szerint ezt bármi áron be kell fejezni 2012-ig. A bukaresti Új Magyar Szó emlékeztet: a miniszter pártja, a Demokrata–Liberális Párt azt ígérte, hogy 836 kilométer autópályát épít négyéves mandátuma alatt.

A Brassó és Bors közötti, 415 kilométeres autópálya építési munkálatai még 2004-ben kezdődtek, az akkori kormány 2,2 milliárd eurós szerződést írt alá az amerikai Bechtel építőipari vállalattal (ma már egyes számítások 2,5 milliárd euróról szólnak).

A kivitelezési munkálatok azonban 2005 közepén leálltak, mivel az új kabinet felülvizsgálta az elődje által megkötött szerződést, így a leállás miatt az eredetileg 2012-re kitűzött átadási határidőt egy évvel meghosszabbították. Az elmúlt évben a Bechtel öt kilométernyi sztrádát aszfaltozott le Kolozsvár közelében a Gyalu és Aranyosgyéres közötti szakaszon.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.