2013. június 30. 15:46

Az elmúlt évtized gazdasági változásainak hatására csökkent az önfoglalkoztatók száma Magyarországon, viszont egyre többen vállalnak munkát határozott idejű szerződéssel. A Randstad által készített riport alapján nőtt a részmunkaidőben dolgozók aránya is, főleg a fiatalok és a nők körében.

Különböző válságkezelési stratégiák rajzolódnak ki régiónként és munkaviszony-típusonként a rugalmas foglalkoztatási formákkal kapcsolatos statisztikákból – derült ki a Randstad által készített Flexibility@Work 2013 elemzésből. Míg Nyugat-Európában például nőtt az önfoglalkoztatók száma, mert az állásukat elvesztők egy része valószínűleg saját vállalkozást alapítva próbált megélni, addig Magyarországon fordított trend látszik: az egyszemélyes cégek számának csökkenésével és a munkanélküliség növekedésével párhuzamosan egyre többen vállaltak határozott idejű vagy részmunkaidős állásokat.

Ugyan az önfoglalkoztatók számában a legnagyobb visszaesés még a válság előtt történt, de az ilyen munkaviszonyban dolgozók száma később is folyamatosan csökkent, míg minden más rugalmas foglalkoztatási formánál növekedést mértek 2007 után. A tavalyi évben alkalmazottként, határozott idejű szerződéssel már 9,4 százalék vállalt munkát, míg egyszemélyes vállalkozásban csak a foglalkoztatottak 5,7 százaléka dolgozott.

Határozott időre fiatalok, részmunkaidőre nők szerződnek

"A válság két szempontból is segítette a határozott idejű szerződések terjedését: egyrészt a vállalatok így jobban tudtak alkalmazkodni a gyorsan változó gazdasági környezethez, másrészt az álláskeresők a növekvő munkanélküliség elkerülése érdekében nyitottabbá váltak az átmeneti megoldások iránt" – magyarázta a trendeket Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. Az Eurostat adatai alapján 2012-ben a határozott idejű szerződéssel dolgozó magyarok 70 százaléka azért vállalt ilyen munkaviszonyt, mert nem talált állandó állást.A határozott idejű szerződést nagyobb arányban vállalják a fiatal munkavállalók: míg a 25 év felettiek közül csak 9 százalék dolgozott ilyen szerződéssel 2012-ben, addig a 15-24 éves korosztályban ez az arány 22 százalék volt. "A határozott idejű szerződéssel dolgozók 13 százaléka a próbaidejét töltötte így tavaly, de ez a munkaviszony egyébként is közelebb áll az Y generáció mobilis fiataljaihoz, akik inkább tanulni és tapasztalatot gyűjteni jelentkeznek egy-egy állásra" – magyarázta Baja Sándor.

A fiatalok között népszerűbbek a részmunkaidős pozíciók is, de a nemek szerinti eltérés még jellemzőbb: míg 2012 végén a magyar férfiak közül csak 4,4 százalék vállalt 8 órásnál rövidebb beosztást, a nőknél 9,7 százalék volt ez az arány. "Mivel a részmunkaidőt gyakran a gyermekek, illetve más rászoruló családtagok gondozása mellett vállalják, az adatok alapján Magyarországon ezt a feladatkört még mindig inkább a hölgyek látják el" - tette hozzá a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.