2p

A magyarországi irodapiacba befektetett pénz "eddig nem látott" mértékben, 75 százalékkal esett vissza, miközben a bérlői kereslet tíz százalékkal nőtt az év hasonló időszakához képest 2008 első félévében - hangzott el szerdán a CB Richard Ellis (CBRE) sajtótájékoztatóján Budapesten.

Konthur Adrienne, a CBRE ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar befektetői irodapiac elsősorban az amerikai hitelpiaci válság miatt csökkent, de a visszaesés itt a legnagyobb az egész közép-kelet-európai régióban.

Ennek ellenére a CBRE átlagos (egymilliárd euró forgalmú) évet jósol a befektetői ingatlanpiacnak 2008-ban. Ezt a befektetői kedv javulásával és a következő két negyedévben megnövekedő beruházásokkal magyarázza a tanácsadó cég.

Borbély Gábor, a CBRE piaci elemzője szerint a budapesti kereskedelmi irodapiac eddigi legerősebb félévét produkálta 136 ezer négyzetméter iroda bérbeadásával.

Szinte kizárólagossá nőtt a modern ("A" kategóriás) irodák iránti kereslet, ennek köszönhetően a fejlesztések aránya 240 százalékkal (mintegy 130 ezer négyzetméterre) nőtt 2008 első félévében az előző év hasonló időszakához képest.

A legkeresettebb irodák jellemzően a dél-budai és a Hungária körút környéki ("nem-központi területeken") találhatók. A belvárosban és az agglomerációban elhelyezkedő irodák utáni kereslet ugyanakkor nem éri el a teljes irodapiaci kereslet felét sem - nyilatkozta Borbély Gábor.

A legélénkebb irodapiaci kereslet a tanácsadói, jogi és kontrolling szektorból (27 százalék) érkezik, ezt követi a pénzügyi (húsz százalék) és a telekommunikációs (19 százalék) szektor. Az állami kereslet 10 százalékpontos visszaeséssel nyolc százalékra csökkent.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!