2008. július 30. 13:29

A magyarországi irodapiacba befektetett pénz "eddig nem látott" mértékben, 75 százalékkal esett vissza, miközben a bérlői kereslet tíz százalékkal nőtt az év hasonló időszakához képest 2008 első félévében - hangzott el szerdán a CB Richard Ellis (CBRE) sajtótájékoztatóján Budapesten.

Konthur Adrienne, a CBRE ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar befektetői irodapiac elsősorban az amerikai hitelpiaci válság miatt csökkent, de a visszaesés itt a legnagyobb az egész közép-kelet-európai régióban.

Ennek ellenére a CBRE átlagos (egymilliárd euró forgalmú) évet jósol a befektetői ingatlanpiacnak 2008-ban. Ezt a befektetői kedv javulásával és a következő két negyedévben megnövekedő beruházásokkal magyarázza a tanácsadó cég.

Borbély Gábor, a CBRE piaci elemzője szerint a budapesti kereskedelmi irodapiac eddigi legerősebb félévét produkálta 136 ezer négyzetméter iroda bérbeadásával.

Szinte kizárólagossá nőtt a modern ("A" kategóriás) irodák iránti kereslet, ennek köszönhetően a fejlesztések aránya 240 százalékkal (mintegy 130 ezer négyzetméterre) nőtt 2008 első félévében az előző év hasonló időszakához képest.

A legkeresettebb irodák jellemzően a dél-budai és a Hungária körút környéki ("nem-központi területeken") találhatók. A belvárosban és az agglomerációban elhelyezkedő irodák utáni kereslet ugyanakkor nem éri el a teljes irodapiaci kereslet felét sem - nyilatkozta Borbély Gábor.

A legélénkebb irodapiaci kereslet a tanácsadói, jogi és kontrolling szektorból (27 százalék) érkezik, ezt követi a pénzügyi (húsz százalék) és a telekommunikációs (19 százalék) szektor. Az állami kereslet 10 százalékpontos visszaeséssel nyolc százalékra csökkent.

Menedzsment Fórum