2017. május 5. 11:01

A kormány honlapján szereplő listát Szijjártó szavaihoz igazították és eltüntették a Heinekent a stratégiai partnerek listájáról.

Alig egy hónappal ezelőtt számoltunk be mi is arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszában cáfolta, hogy a kormány stratégiai partnere lenne a Heineken. Mint írta:

"a Heinekennel nem kötött a kormány stratégiai együttműködési megállapodást. A vállalattal a HITA kötött még 2004-ben egy - a vállalat jövőbeli magyarországi jelenlétének bővítéséről szóló - megállapodást".

A sztori ott siklott ki, hogy a kormany.hu-n található információk szerint Szijjártó boldogan rázta Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatójának kezét 2014. február 20-án. A találkozó után megegyező dátummal a kormány stratégiai partnereinek listájára is felkerült a Heineken, noha a tudósítás szerint a két fél stratégiai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá. Igaz, ez nem feltétlenül egyezik meg a stratégiai partnerséggel, a sörgyártó mégis felkerült a stratégiai partnerek listájára.

Az elmúlt napokban viszont a kormány - talán a Szijjártó válasza keltette sajtóvisszhang miatt - "frissítette" a partnerek listáját, melyen már nem szerepel a Heineken.

A helyzet főként azért érdekes, mert ha elfogadjuk Szijjártó válaszát és a Heineken Hungária vezérigazgatóval történt találkozás tudósítására gondolunk, és csak partnerségi szándéknyilatkozatot írtak alá, ami nem egyenlő a partnerséggel, akkor érthető a "korrekció". Ebben az esetben azonban felmerül a kérdés, hogy miért szerepelt egészen mostanáig éveken keresztül is a partnerek között a Heineken.

Kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ha válasz érkezik, frissítjük cikkünket.

mfor.hu