2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány honlapján szereplő listát Szijjártó szavaihoz igazították és eltüntették a Heinekent a stratégiai partnerek listájáról.

Alig egy hónappal ezelőtt számoltunk be mi is arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszában cáfolta, hogy a kormány stratégiai partnere lenne a Heineken. Mint írta:

"a Heinekennel nem kötött a kormány stratégiai együttműködési megállapodást. A vállalattal a HITA kötött még 2004-ben egy - a vállalat jövőbeli magyarországi jelenlétének bővítéséről szóló - megállapodást".

A sztori ott siklott ki, hogy a kormany.hu-n található információk szerint Szijjártó boldogan rázta Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatójának kezét 2014. február 20-án. A találkozó után megegyező dátummal a kormány stratégiai partnereinek listájára is felkerült a Heineken, noha a tudósítás szerint a két fél stratégiai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá. Igaz, ez nem feltétlenül egyezik meg a stratégiai partnerséggel, a sörgyártó mégis felkerült a stratégiai partnerek listájára.

Az elmúlt napokban viszont a kormány - talán a Szijjártó válasza keltette sajtóvisszhang miatt - "frissítette" a partnerek listáját, melyen már nem szerepel a Heineken.

A helyzet főként azért érdekes, mert ha elfogadjuk Szijjártó válaszát és a Heineken Hungária vezérigazgatóval történt találkozás tudósítására gondolunk, és csak partnerségi szándéknyilatkozatot írtak alá, ami nem egyenlő a partnerséggel, akkor érthető a "korrekció". Ebben az esetben azonban felmerül a kérdés, hogy miért szerepelt egészen mostanáig éveken keresztül is a partnerek között a Heineken.

Kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ha válasz érkezik, frissítjük cikkünket.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!