<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A tervek szerint negyedévente 120 óra "valódi munkát" biztosítana a szociális tárca az állástalanoknak - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke pénteken Dobogókőn, a kormány és a szocialista párt egyeztetése előtt. Arról is beszélt, hogy egyszerűbb adórendszerre, kevesebb adókedvezményre van szükség Magyarországon.

A cél az, hogy azoknak, akik tudnak vagy tudnának munkát végezni, tudjunk biztosítani negyedévenként meghatározott számú, valóságos munkát. Ma a javaslatok arról szólnak, hogy ez legalább 120 óra legyen negyedévente - közölte Gyurcsány Ferenc sajtóértekezletén az MTI kérdésére.

Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a segélyért dolgozni kell, hiszen az új rendszer munkaviszonyt jelentene. Az elképzelések szerint a munkát nem feltétlenül az önkormányzatok biztosítanák, magáncégeket is bevonnának a programba.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: érdemben kell módosítani a szociális rendszer több elemét, mert ha egy országban segélyből közel olyan jól meg lehet élni, mint kétkezi munkából, akkor ezt a hatást csökkenteni kell, vagy megszüntetni.

Szükség van az adórendszer egyszerűsítésére

A kormány célja, hogy a következő 2-3 évre vonatkozó, a növekedést gyorsító, a szociális biztonságot megőrző program szülessen - hangsúlyozta a kormányfő. Megjegyezte: az adórendszer egyszerűsítésének egyik feltétele a mentességek és kedvezmények rendszerének átalakítása, mert akkor lehet egyszerű adórendszert kiépíteni, ha a rendszer nincs tele kedvezményekkel.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, az adórendszer egyszerűsítése sikerrel folytatódhat, összességében alacsonyabb adóterhelés lehet a magyar gazdaságban. Az adórendszer egyszerűsítése, az adó- és járulékcsökkentés, a dereguláció szerepel a pénteki dobogókői egyeztetés napirendjén is.

A miniszterelnök szerint a legfontosabb cél a mainál kedvezőbb gazdasági környezet kialakítása. Mint elhangzott, az elmúlt évek gazdaságpolitikájának következtében egyre többen vesznek részt a közteherviselésben, ami "a magyar gazdaság soha nem látott fehéredésének bizonyítéka".

Az APEH adatait idézve a miniszterelnök szólt arról, hogy 2005-2007 között megkétszereződött az adót fizető társas vállalkozások száma, és több mint egyharmaddal kevesebb veszteséges cég van. Az egyéni vállalkozásoknál is hasonló folyamat figyelhető meg: tavaly tízből nyolc társas vállalkozás nyereséges volt, az egyéni vállalkozásoknál ez az arány hatvan százalékos.

3,5 százalékos GDP-növekedést vár jövőre

Kitért arra, hogy az amerikai ingatlanpiaci hitelválság hatására az államadóság terhe jelentősen megnövekedett. Ennek ellenére, ha az unió gazdasága 1,5 százalékkal növekszik, akkor Magyarországon jövőre 3,5 százalékos lehet a növekedés - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a kormány átfogó gazdasági egyeztető fórumot hoz létre, a kormány-önkormányzat egyeztető fórum mintájára. A fórum célja, hogy konzultációt biztosítson a gazdasági élet, az üzleti szféra szereplői és a kormány között.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.