<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Felfüggesztette a Panama-csatorna szélesítésének gigantikus munkálatait a kivitelező nemzetközi konzorcium - közölte szerdán Jorge Quijano, a csatornát üzemeltető cég vezetője, megerősítve, hogy a döntés hátterében egy pénzügyi vita áll.

A spanyol Sacyr Vallehermoso, az olasz Impregilo, a belga Jan de Nul és a panamai Constructora Urbana céget tömörítő GUPC konzorcium felfüggesztette a munkálatokat - jelentette be Quijano, majd hozzátette, hogy a kivitelező "korábban már fenyegetőzött ezzel, szerdán pedig be is váltotta a fenyegetést".

A tisztségviselő szerint a GUPC "rugalmatlan álláspontja" akadályozta meg a megegyezés létrejöttét a konzorcium által követelt 1,6 milliárd dollár (365,7 milliárd forint) kötbér kifizetéséről.

"Követeljük az építkezés azonnali folytatását, nem engedünk a zsarolásnak" - mondta Jorge Quijano, hozzátéve, hogy a szerződés felmondása is a lehetőségek között van. A konzorcium december 30-án közzétett közleményében három hét határidőt szabott arra, hogy teljesítsék követeléseit.

A nyolcvan kilométer hosszú Panama-csatornán a szélesítési munkák után akár 12 ezer konténer szállítására alkalmas hajók is áthaladhatnak majd. Jelenleg a világ tengeri kereskedelmének 5 százaléka bonyolódik a csatornán keresztül, a beruházással pedig a háromszorosára nőne az útvonal jelenlegi kapacitása.

Az 5,2 milliárd dolláros munkálatok - amelyből a GUPC konzorciumra 3,2 milliárd dollár jut - 2009-ben kezdődtek. Befejezésüket 2014 októberére tervezték, de a munkák kilenc hónappal késnek. Már az építkezés megkezdésekor volt egy négy hónapos csúszás, mert a csatornát üzemeltető cég rossz minőségűnek ítélte meg a GUPC által felhasználni kívánt cementet.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.