2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pénteken át is vették a jogköröket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti biztost rendelt ki a korábban már felfüggesztett Strategon Értékpapír Zrt. (Strategon) állomány-átruházásának zökkenőmentes lebonyolítására, a felügyeleti biztos pénteken átvette a vállalkozás jogköreit - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

A kirendelt felügyeleti biztos feladata a Strategonnak a piacról történő szabályozott kivezetése érdekében többek között az állomány-átruházás és az így megvalósuló ügyfél-elszámolás koordinációja. A biztos kirendelése legfeljebb a már folyamatban lévő állomány-átruházás lezárultáig tart. A felügyeleti biztos a feladatai teljesítéséig, de legalább 1 hétig a társaságtól pénzügyi eszközre és pénzeszközre vonatkozó kifizetést nem teljesít.

Az állomány-átruházásnál az ügyfélkövetelések új befektetési szolgáltatóhoz kerülnek, amelynek menetéről az érintettek rövidesen értesítést kapnak, az ügyfeleknek jelenleg nincs teendőjük.

Kiemelték: a Strategon elszámolási vitában áll egy brit - az angol pénzügyi felügyelet hatáskörébe tartozó - letétkezelővel a meglévő "white label" megállapodásában (ahol a magyarországi társaság saját nevében nyújtja ügyfeleinek külföldön a kereskedés lehetőségét) érintett mintegy 15 egyéb ügyfelét és 30 millió forintnyi követelését illetően.

A jegybank közleményében felidézte, hogy az MNB 2017. május 4-én függesztette fel a Strategon tevékenységét a társaság szavatolótőke-problémái miatt. A felfüggesztés addig tart, amíg a szolgáltató nem igazolja az ügyfél-kötelezettségeinek teljesítését, vagy amíg a cég ügyfél-kötelezettségeit más befektetési vállalkozás át nem vállalja, a jegybank előzetes engedélyével. Miután a Strategon bármelyik feltételt igazolta, a jegybank májusi határozata szerint egyúttal vissza is vonja a társaság tevékenységi engedélyét. A májusi felfüggesztés óta a Strategon új ügyfélszerződést nem köthet, meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget nem vállalhat, fennálló ügyfélszerződéseit viszont ezidáig változatlanul teljesíthette - ismertették.

A Strategon a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal, a szektor értékpapír-állományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel és mintegy 480 szerződött ügyféllel rendelkezik.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!