<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A finn Nokia Corp. távközlési berendezésgyártó vállalat tárgyalásokat folytat konkurense, a francia Alcatel-Lucent SA megvásárlásáról azért, hogy az egyesült cég fel tudja venni a versenyt a svéd Ericsson és a kínai Huawei Technologies vállalatokkal a mobil távközlési hálózati berendezések világpiacán.

Az Alcatel-Lucent piaci tőkeértéke mintegy 11 milliárd euró, a Nokia piaci tőkeértéke pedig 28 milliárd euró. Az Alcatel-Lucent részvénye több mint tíz százalékkal erősödött a párizsi tőzsdén a felvásárlási terv hírére, a Nokia részvénye pedig hét százalékkal esett Helsinkiben.

  • A két vállalat együttesen 25,9 milliárd euró forgalmat bonyolított le 2014-ben,
  • az Ericcson forgalma 25,1 milliárd euró volt,
  • a Huawei távközlési berendezés üzletága pedig 23,6 milliárd eurót.

Az Infonetics piackutató cég adatai szerint a Nokia 17 százalékos részesedéssel rendelkezett 2014-ben a vezeték nélküli hálózati berendezések piacán, míg az Ericsson 30 százalékos, a Huawei 20 százalékos, a kínai ZTE 11 százalékos, az Alcatel pedig 10 százalékos részesedéssel. A tervet még mindkét vállalat részvényeseinek el kell fogadniuk. A Nokia május 5-én, az Alcatel-Lucent május 26-án tartja részvényesi közgyűlését.

Az egyesülés egyik legnagyobb akadályát a francia belpolitika jelenti. Franciaország egyrészt támogatja a nemzetközi porondon is versenyképes méretű páneurópai óriásvállalatok létrehozását az Airbus mintájára, ugyanakkor az Alcatel-Lucent a francia ipar egyik legnagyobb munkaadójaként és technológiai éllovasaként szimbolikus jelentőséggel bír számára. A Dow Jones hírügynökség által idézett francia kormányhivatalnok szerint az egyesülés csak olyan struktúrában kaphatja meg Párizs áldását, ami nagy döntési befolyást hagy meg a francia félnél.

Az Alcatel-Lucent rendelkezik egy tenger alatti kábelhálózati üzletággal is, amelynek kisebbségi részvénykibocsátását tervezik az idei év második felében. Az üzletág a feltételezések szerint nem képezi részét az egyesülési tervnek, mivel Franciaország titkosszolgálati szempontból stratégiai jelentőségűnek tekinti azt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.