2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A finn Nokia Corp. távközlési berendezésgyártó vállalat tárgyalásokat folytat konkurense, a francia Alcatel-Lucent SA megvásárlásáról azért, hogy az egyesült cég fel tudja venni a versenyt a svéd Ericsson és a kínai Huawei Technologies vállalatokkal a mobil távközlési hálózati berendezések világpiacán.

Az Alcatel-Lucent piaci tőkeértéke mintegy 11 milliárd euró, a Nokia piaci tőkeértéke pedig 28 milliárd euró. Az Alcatel-Lucent részvénye több mint tíz százalékkal erősödött a párizsi tőzsdén a felvásárlási terv hírére, a Nokia részvénye pedig hét százalékkal esett Helsinkiben.

  • A két vállalat együttesen 25,9 milliárd euró forgalmat bonyolított le 2014-ben,
  • az Ericcson forgalma 25,1 milliárd euró volt,
  • a Huawei távközlési berendezés üzletága pedig 23,6 milliárd eurót.

Az Infonetics piackutató cég adatai szerint a Nokia 17 százalékos részesedéssel rendelkezett 2014-ben a vezeték nélküli hálózati berendezések piacán, míg az Ericsson 30 százalékos, a Huawei 20 százalékos, a kínai ZTE 11 százalékos, az Alcatel pedig 10 százalékos részesedéssel. A tervet még mindkét vállalat részvényeseinek el kell fogadniuk. A Nokia május 5-én, az Alcatel-Lucent május 26-án tartja részvényesi közgyűlését.

Az egyesülés egyik legnagyobb akadályát a francia belpolitika jelenti. Franciaország egyrészt támogatja a nemzetközi porondon is versenyképes méretű páneurópai óriásvállalatok létrehozását az Airbus mintájára, ugyanakkor az Alcatel-Lucent a francia ipar egyik legnagyobb munkaadójaként és technológiai éllovasaként szimbolikus jelentőséggel bír számára. A Dow Jones hírügynökség által idézett francia kormányhivatalnok szerint az egyesülés csak olyan struktúrában kaphatja meg Párizs áldását, ami nagy döntési befolyást hagy meg a francia félnél.

Az Alcatel-Lucent rendelkezik egy tenger alatti kábelhálózati üzletággal is, amelynek kisebbségi részvénykibocsátását tervezik az idei év második felében. Az üzletág a feltételezések szerint nem képezi részét az egyesülési tervnek, mivel Franciaország titkosszolgálati szempontból stratégiai jelentőségűnek tekinti azt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!