2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább fokozhatja a hatalmi rivalizálást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) között a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénytervezet, számol be a Napi Gazdaság.

A jelenleg szakmai és politikai vita alatt lévő jogszabály több pontjában újrafogalmazná a versenyhivatal és a fogyasztóvédelem feladatkörét, például a fogyasztó megtévesztésére alkalmas kommunikációs technikák visszaszorítására irányuló versenyhivatali eljárásokat a fogyasztóvédelem alá helyezné. Ám a törvénytervezet flexibilis, ugyanis egy másik paragrafusa a versenyhivatalt is közel engedné ezekhez az ügyekhez.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint nyilvánvaló, hogy a jogszabály által felvetett kérdésekben meg kell egyeznie a két hatóságnak. Mint mondta: az OKSZ-nek nincs kifogása a törvénytervezettel kapcsolatban, azonban nem ért egyet azzal a paragrafussal, miszerint a hatóságok 500 millió forintig büntethetnének. Ez az összeg esetenként a megszokott fogyasztóvédelmi bírság 50-100-szorosa.

A jogszabálytervezet vitájával, illetve elfogadásával késésben van a kormány, ugyanis az uniós irányelvet már 2007 nyarától át kellett volna vennie a magyar jogrendszernek, és decemberig életbe kellene léptetni. A törvény előkészítésének jelenlegi fázisa arra enged következtetni, hogy idén ebből már nem lesz semmi, írja a Napi Gazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!