2014. október 17. 07:13

Az Ukrajnába történő, Nyugat felőli gázszállítás növelése, egy térségi gázközpont kialakítása és olajipari együttműködések indítása a fő célja az ukrán állami gázipari vállalat, a Naftogaz Ukrajini Budapesten nyílt kereskedelmi képviseletének - írta pénteki cikkében a Világgazdaság.

Az Igor Mazjar képviselet-vezetőtől kapott tájékoztatás szerint pillanatnyilag a gázszállítás az elsődleges, éppen ezért az iroda tevékenysége az ebben érdekelt négy országra - Magyarország mellett Ausztriára, Szlovákiára és Lengyelországra terjed ki.

Igor Mazjar számít Magyarország ukrajnai gázkivitelének januári újraindítására, és lehetségesnek tartja egy térségi gázközpont kialakítását is a magyar ukrán-határ közelében. Európán belül Ukrajna rendelkezik a legnagyobb gáztároló kapacitásokkal. Erre, valamint az orosztól eltérő gázforrások bevonásával, továbbá kellő helyi érdeklődés esetén a magyar-ukrán határ közelében középtávon kialakítható egy gázközpont Igor Mazjar szerint.

Az alternatív forrásokat a Lengyelországban hamarosan átadandó cseppfolyósgáz- (LNG-)terminálon érkező, továbbá a türkmenisztáni, az azeri és más gázok jelenthetnék. Ukrajna LNG-kikötői terveinek megvalósítása azon múlik, hogy Törökország hozzájárul-e ahhoz, hogy a terminálra szállító tankerek használják a már amúgy is túlzsúfolt Boszporuszt.

Igor Mazjar szerint fölösleges a Déli Áramlat vezeték lefektetése, mert bőségesek a meglévő kapacitások is. Az Északi Áramlat kihasználtsága csak 55 százalékos, a fehéroroszországi és lengyelországi útvonalé 48, az Ukrajnán keresztülié pedig 70 - ismertette az újság.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.