2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy hetük van az adózóknak, hogy befizessék a helyi adók első féléves összegét, amelyet az önkormányzatok kivetéssel állapítottak meg számukra. Ugyancsak fizetni kell a luxus- és a gépjárműadót is. A legrosszabbul ezúttal vélhetően a gépjármű-tulajdonosok járnak, esetükben akár százszázalékos adóemelés is előfordulhat, írja a Világgazdaság.

A nem túl fényes anyagi helyzetben lévő önkormányzatok mostanában értesítik az adózókat, hogy mennyit és milyen típusú adót kell a helyhatóságok számlájára befizetni. A gépjármű-tulajdonosok esetében akár százszázalékos adóemelés is előfordulhat. Január elsejétől ugyanis megszűnt az úgynevezett "súlyadó", helyébe az autó életkora és a motor teljesítménye alapján megállapítandó adóteher lépett.

Rosszul jártak a motorkerékpár-tulajdonosok is, mivel megszűnt a 250 köbcentiméter alatti, rendszámtáblával ellátott motorkerékpárok adómentessége is. Emellett búcsút lehet mondani a személygépkocsik és motorkerékpárok 20, 30, illetve 50 százalékos, katalizátor utáni környezetvédelmi kedvezményének is. 2007-ben a gépjárműadó első féléves összege nem március 15-én, hanem az önkormányzati adóhatóság határozatának kézhezvételét követő 15 napon belül esedékes.

A helyi adókról szóló törvény szabályai egyébként 2007-től alapvetően nem változtak, viszont a tételes adók kivethető maximális mértéke az inflációval megegyezően emelkedett. A vállalkozásoknak a helyi adók közül a leggyakrabban az iparűzési adót kell fizetni, amelynek befizetését nem érdemes kockáztatni, tekintve, hogy a magyarhoz hasonló olaszországi helyi adót (IRAP) nem minősítette tiltott forgalmi adónak az Európai Bíróság. Ezen adónemből - a munkaszüneti nap miatt március 15-e helyett - március 19-ig az önkormányzat által fizetési meghagyásban meghatározott adóelőleget kell befizetni.

Március 19-éig esedékes a luxusadó első félévi összegének a befizetése is, amely egyébként a százmillió forintnál drágább, magánszemélyek tulajdonában álló, illetve a magánszemély javára bejegyzett vagyoni értékű joggal terhelt lakóingatlanokat terheli - tartalmazza a Világgazdaság cikke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!