<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy hetük van az adózóknak, hogy befizessék a helyi adók első féléves összegét, amelyet az önkormányzatok kivetéssel állapítottak meg számukra. Ugyancsak fizetni kell a luxus- és a gépjárműadót is. A legrosszabbul ezúttal vélhetően a gépjármű-tulajdonosok járnak, esetükben akár százszázalékos adóemelés is előfordulhat, írja a Világgazdaság.

A nem túl fényes anyagi helyzetben lévő önkormányzatok mostanában értesítik az adózókat, hogy mennyit és milyen típusú adót kell a helyhatóságok számlájára befizetni. A gépjármű-tulajdonosok esetében akár százszázalékos adóemelés is előfordulhat. Január elsejétől ugyanis megszűnt az úgynevezett "súlyadó", helyébe az autó életkora és a motor teljesítménye alapján megállapítandó adóteher lépett.

Rosszul jártak a motorkerékpár-tulajdonosok is, mivel megszűnt a 250 köbcentiméter alatti, rendszámtáblával ellátott motorkerékpárok adómentessége is. Emellett búcsút lehet mondani a személygépkocsik és motorkerékpárok 20, 30, illetve 50 százalékos, katalizátor utáni környezetvédelmi kedvezményének is. 2007-ben a gépjárműadó első féléves összege nem március 15-én, hanem az önkormányzati adóhatóság határozatának kézhezvételét követő 15 napon belül esedékes.

A helyi adókról szóló törvény szabályai egyébként 2007-től alapvetően nem változtak, viszont a tételes adók kivethető maximális mértéke az inflációval megegyezően emelkedett. A vállalkozásoknak a helyi adók közül a leggyakrabban az iparűzési adót kell fizetni, amelynek befizetését nem érdemes kockáztatni, tekintve, hogy a magyarhoz hasonló olaszországi helyi adót (IRAP) nem minősítette tiltott forgalmi adónak az Európai Bíróság. Ezen adónemből - a munkaszüneti nap miatt március 15-e helyett - március 19-ig az önkormányzat által fizetési meghagyásban meghatározott adóelőleget kell befizetni.

Március 19-éig esedékes a luxusadó első félévi összegének a befizetése is, amely egyébként a százmillió forintnál drágább, magánszemélyek tulajdonában álló, illetve a magánszemély javára bejegyzett vagyoni értékű joggal terhelt lakóingatlanokat terheli - tartalmazza a Világgazdaság cikke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.