<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Januártól a Pápai Hús 1913 Kft. vette át a nagy múltú húsipari vállalat vezetését, amely példaértékű összefogással, valamint 5,5 milliárd forintos bankgaranciával működhet tovább. A cég jelenleg teljes kapacitással és már nyereségesen üzemel, ennek érdekében azonban 170 dolgozójától kénytelen volt megválni. Mfor.hu háttér.

Ismét nagyüzem van a Pápai Húsnál (Illusztráció)

A vezetőség garantálja, hogy további elbocsátásokra nem lesz szükség, így a foglalkoztatottak száma nem csökken ezer fő alá. Jelenleg 1117 alkalmazottal működik a vállalat, amelynek menedzsmentje elsősorban szerződéses, valamint nyugdíjas korú kollégáinak mondott fel még a tavalyi év végén, mondta el az mfor.hu-nak Gőgös Zoltán, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.

Nem ajándék a bankgarancia

A két évig felszámolás alatt állt húsipari vállalatot 5,5 milliárd forintos bankgarancia segíti, amelynek elsődleges célja a munkahelyek megtartása, hangsúlyozta az államtitkár. A kormányzati mentőcsomag hatásait azonban egyelőre még nem lehet felmérni, azok csak menetközben fognak kiderülni, fejtette ki lapunknak Politzer József, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezetője.

Kedvező jelnek számít, hogy - tájékoztatása szerint - a vállalat három hónapja nyereséges, és teljes termelőkapacitással működhet tovább annak ellenére, hogy sertéshiány miatt négy napos munkahéttel kezdte az újévet, és kettes fokozatú gázfelhasználóként érintette az országos szintű, egy napos gázkorlátozás is. A Pápai Hús Zrt. egyébként az egyetlen lincenszes vállalatunk, amely az Egyesült Államokba is exportál.

A bankgarancia részét képezi egy 2,3 milliárd forintos, 15 éves futam- és 2 éves türelmi idejű hitelcsomag az eszközök kivásárlására, egy 1,2 milliárd forintos hitelcsomag a forgóeszköz-kivásárlására, míg a fejlesztéshez 600, a működtetéshez pedig 500 millió forinttal járul hozzá a kormány. A sertéstelepet 800 milliós hitelcsomaggal támogatják. A kormányzati segítség azonban nem ajándék, hiszen a hitelt vissza is kell fizetni, mutatott rá Gőgös Zoltán.

Az államtitkár hozzátette, hogy a Pápai Hús Zrt. termelőkapacitásának megőrzése azért is szívügye a minisztériumnak, mert a Debreceni Hús Zrt., a Csabahús Kft., és a szolnoki Szole Meat Kft. idegen kézre került, miután a szlovák Penta Investment Limited tőkebefektető társaság megvásárolta azok részvényeit.

Mégsem kellett lehúzni a rolót

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a vállalat példaértékű összefogással menekült meg a kapuzárástól. Az együttműködést egy, negyven százalékban a sertéstartók, negyven százalékban a középvezetők, húsz százalékban pedig Pápa városa és a helyi Víz- és Csatornamű Zrt. tagjaiból álló Pápai Hús 1913 valósította meg.

A cégért a Vectigalis Zrt. 2006. december 14-én vállalt kezességet. Ettől kezdve fejlesztésekre is sor került, így például bővült a termékpaletta és a munkaerő nagy részét is sikerült megtartani - annak ellenére, hogy a felszámolási eljárás miatt a vállalat elesett az állami támogatásoktól.

A termelők összefogására már máskor is volt példa az élelmiszeriparban, gondoljunk például a székesfehérvári Alföldi Tejüzem vagy az izsáki Walton pezsgőgyár esetére.

Nehéz év elé néz a húsipar


A négy és félmilliárd forintért elkelt cég vételárának 16 százalékát önerőből fedezte a Pápai Hús 1913 Kft. A fennmaradó rész a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitel, amelynek nyolcvan százalékára vállalt garanciát a kormány. A vállalat egyike Pápa hat legnagyobb adófizetőjének.

Ami a húsipar egészét illeti, a szakemberek egyetértenek abban, hogy az idei évre kevésbé derűlátóak a kilátások. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott az mfor.hu-nak, hogy az élelmiszeripar egészét illetően nem várható növekedés 2009-ben. 2008 októberéig 1-1,5 százalékos csökkenést jeleztek az ágazatban, míg a belföldi termékek iránti kereslet nyolc százalékkal csökkent. Az import részesedése a húsiparban különösen számottevő, ráadásul a belföldi húsfogyasztás tíz százalékkal esett vissza 2008-ban, nyilatkozta még decemberben Lóránth Tibor, a Pápai Hús Zrt. akkori vezérigazgatója.

Bár azzal Gőgös Zoltán is egyetért, hogy nehéz évre számíthatnak a hazai húsipari vállalatok, egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a vágósertés felvásárlási árának számításaink szerint nyolc százalékos növekedése némileg javított a piaci pozíciókon.

Simon Rita

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.