4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A két nagy elektronikai áruházlánc akciókkal készül az olimpiára, tudta meg az mfor.hu. Az egyik közülük ingyentévét és DVD-felvevőt is kínál abban az esetben, ha a magyarok kilencnél több aranyérmet szereznek Pekingben. A sláger a DVD-felvevő lehet, tévét már elég sokan vettek az EB-re. HD-boom-ra még nem számítanak.

Nagyot szakít (Mfor-montázs)

Visszakaphatja a tévéje vagy DVD-felvevője árát az, aki a holnapi napon, vagy ezen a hétvégén vásárol ilyen készülékeket a Media Marktban, és a magyar csapat is jól szerepel az olimpián. Az áruházlánc akciójában ugyanis akkor lehet ingyentévéhez jutni, ha a magyar sportolók legalább 10 aranyérmet hoznak haza Pekingből. Ha ez így lesz, augusztus 27-től készpénzben fizetik vissza a vételárat az áruházakban. Az ajánlat mind a 16 áruházban érvényes. (A sportot értők szerint egyébként igazán 5-7 aranyérem megszerzésére van esélye a magyaroknak Pekingben.)

A felvevő lehet a nyerő

Akciózik, bár inkább árengedményekkel operál az Electro World is: több mint harminc LCD és plazmatévé típus vesz részt, köztük legnagyobb gyártók termékei. Nyolcvankét centiméteres képátmérőjű LG készüléket lehet például tíz forint híján százezerért kapni, ráadásul a jó minőségű adásokat is fogni képes HD-felbontású tévéket is lehet kapni, már kétszázezer forint alatt is.

Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedszere szerint egyébként érzékelhetően növekedett a kereslet a televíziók, a DVD-felvevők, valamint az adás rögzítésére képes (merevlemezzel ellátott) televíziók iránt is. A forgalomnövekedés már az elmúlt hetekben érzékelhető volt, szerinte ez a további akcióknak köszönhetően ki is tart majd az esemény alatt.

A szakember sokat vár a rögzítésre alkalmas berendezésektől: ezekre szerinte azért lehet nagyobb a kereslet, mert hat óra az időeltolódás Magyarország és Peking között, és a legtöbben így nem tudják élőben nézni az itteni idő szerint hajnali vagy délelőtti közvetítéseket. Mint megtudtuk, a televízióból a 82 és 117 centiméter közötti képátmérőjű berendezések a legkeresettebbek. A kisebbek kilencven-százezer forinttól, a nagyobban háromszáz-háromszázötvenezer forinttól érhetők el. DVD-felvevőből pedig a közepes árkategóriába tartozó, 50-70 ezer forintos készülékeket viszik a legjobban.

Kisebb fellendülés?

Alm Attila, az Electro World Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a vásárlók túlnyomó többségének döntésében továbbra is a kedvező ár a legfontosabb tényező, így az olimpiai akciókban meghirdetett készülékekből számítanak a legnagyobb fogyásra. Ezzel párhuzamosan visszafogott emelkedés figyelhető meg azért a nagyobb tudású készülékek eladásában is, elsősorban azok a vásárlók vizsgálják meg alaposabban a tévék tulajdonságait, akik már a digitális adás vételére alkalmas készülékeket akarnak beszerezni.

Középkategóriás tévékészülékek körülbelül kilencvenezer forinttól kétszázezerig kaphatók az Electro Worldben. Alm Attila egyébként kicsit visszafogottabb növekedésre számít: "a nyár eleji futball EB jelentős növekedést eredményezett a tévékészülékek eladásában, a sporteseményt megelőző hónapokban az értékesítés a szokásos mennyiség akár háromszorosára is növekedett.  Az olimpia előtt is számítunk az értékesítés felfutására, amihez a meghirdetett akcióink is nagyban hozzájárulnak, de véleményünk szerint a sportkedvelő vásárlók nagy része már túl van az ebben az időszakban szokásos tévécserén" - mondta el az mfor.hu-nak a vezető.

Alm Attila egyébként egyelőre a nagyfelbontású, HD-minőségű adások vételére alkalmas készülékek látványos fellendülésére sem számít. A kísérleti jellegű HD alapú közvetítés az MPEG4 tömörítési eljárást alkalmazza, így ahhoz, hogy ezt az adást dekóder (set-top-box) nélkül lehessen nézni, olyan televíziókészülékre van szükség, amelyikben benne van a vevőegység. Ezek a tévék azonban ma még a felső árkategóriába tartoznak, a magyar fogyasztók pedig meglehetősen árérzékenyek, ezért nem kell szerinte boom-ra számítani. A dekóder nélküli HD-felbontású berendezések viszont ettől függetlenül népszerűek, mivel azokat például számítógép-monitorként is lehet használni, illetve nagy felbontású filmek élethű visszaadására alkalmasak.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!