<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Jogerőre emelkedett a Herz Szalámigyár Zrt. elleni felszámolási kérelem, ezzel megkezdődik egy több mint 120 éves múltú emblematikus hazai vállalat felszámolása. Jámbor János a társaság többségi tulajdonosa kijelentette: mind a hitelező bankkal, mind a beszállítókkal egyezségre törekszik, annak érdekében, hogy a Herz szalámit újból gyárthassák.

Herz nem a húsiparban jelentkező ágazati problémák miatt került nehéz helyzetbe, a vállalat működését a forgóeszköz-finanszírozás leállítása és a finanszírozási tárgyalások elhúzódása lehetetlenítette el. A nehézségek miatt a cég az elmúlt hónapban 130 dolgozó csoportos létszámleépítését jelentette be, csökkenteni kényszerült termelését, továbbá nem tudott nyersanyagot vásárolni és bért fizetni annak ellenére, hogy prémium kategóriájú termékeire folyamatos az érdeklődés - olvasható a társaság közleményében.

A Herz szerint a finanszírozó bank úgy kaphatja vissza folyósított hiteleinek nagy részét, ha a társaság képes lesz folyamatos árbevételt elérni. A beszállítók pedig megrendeléshez juthatnak a jövőben is, ha most lemondanak bevételeik egy részéről ezzel segítve vissza a Herzet a termelésbe. Nem utolsó sorban megtarthatná állását a gyár 350 dolgozója, nem okozva fejtörést a Magyar Államnak az egyre növekvő munkanélküliség elleni küzdelemben – tette hozzá Jámbor János.

Jámbor János cégeinek közreműködésével a Herz 2004 óta az akkori 4,75 mrd Ft (21 millió euró) hitelállományát 3,15 mrd Ft-ra (13,6 millió euróra) csökkentette, és közben mintegy 3,5 millió eurónyi kamatot fizetett. A tulajdonos maga is mintegy 800 millió Ft-tal járult hozzá a cég működéséhez és – ahogy a legutóbbi időkig a bankkal folytatott tárgyalások során is folyamatosan jelezte – továbbra is szándékában áll százmilliós nagyságrendben hozzájárulni a társaság működéséhez.

A Herz Szalámigyár Zrt. április végén még mintegy 20-30 százalékos többletforgalomra számított, miután Brüsszel felvette a védett földrajzi jelzésű termékek szűk körű európai uniós listájára a Budapesti téliszalámi megnevezést. Az Európai Bizottság a magyar piacon Herz szalámi néven ismert terméket az összesen mintegy 800 tradicionális árut tartalmazó listáján szerepelteti, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az EU segít reklámozni, még szélesebb körben megismertetni a cég árucikkeit.

A társaság jelenleg több mint 350 dolgozóval működik, azonban szezontól függően, csúcsidőben 400-500 főt is foglalkoztathat. Évente mintegy 7000 tonna húst dolgoz fel. A Herz Szalámigyár 2008-ban 7,149 milliárd forintos árbevételt ért el, exportja meghaladta az egymilliárd forintot. Főbb exportpiacai a környező országok, valamint Németország, Svédország, Hollandia és Lengyelország.

A kormány egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy 30 milliárd forintos bankgarancia programmal kívánja segíteni a válság miatt nehéz helyzetbe került élelmiszeripari vállalkozásokat. A június 1-jén életbe lépő - 90 százalékos állami kezességgel megerősített - intézkedés arra kívánja ösztönözni a kereskedelmi bankokat, hogy hitelezésükkel segítsék az élelmiszerfeldolgozó cégek működőképességét. A kabinet szerint a program alapvetően a nagyobb vállalkozásoknak nyújt hatékony segítséget, mivel a legfeljebb öt évre felvehető hitel minimális összege 200 millió forint, míg a legnagyobb összege 2,5 milliárd forint lehet.

Menedzsment Fórum