3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktorral konzultált a magyar lépésekről Lázár János.

Nehéz napok elé néznek a Hineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezetői, nagyon úgy tűnik, hogy a magyar kormány teljes mellszélességgel az Igazi Csíki Sör (amit ma már Igazi Tiltott Sör néven forgalmaznak) gyártója, a Lixid Project mellett áll ki a holland multi és a kis erdélyi sörfőzde vitájában. Úgy tudjuk, a magyar kormány beavatkozásának módjáról miniszterelnöki szintű döntés született csütörtökön. Ezt erősítette meg Lázár János, amikor a tegnapi Kormányinfón az mfor érdeklődésére vázolta a következő időszakban várható lépéseket.

Orbán Viktor nem hagyja annyiban 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón közölte, hogy csütörtök délelőtt Orbán Viktor kormányfővel konzultált ebben az ügyben. Ez alapján a napokban találkozót kezdeményez a Heineken vezetőjével, illetve a holland nagykövettel.

Mint fogalmazott: „nyilvánvalóan ki fogunk állni a cég (vagyis a Tiltott Csíki Sör gyártója – a szerk.) mellett, s a Heinekennek tudnia kell, mibe bocsátkozik bele.”

Ez nem sok jót ígér a holland sörgyártónak, akikről egyébként az is kiderült tegnap, hogy nem csak a Miniszterelnökséggel vették fel a kapcsolatot a Heineken bojkottjának meghirdetése után, hanem – Lázár tudomása szerint – egy másik minisztériummal, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is, hogy kifejezhessék tiltakozásukat.

Lázár megerősítette portálunk információját, mely szerint nem személyesen a Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt az előző alkalommal a hollandokkal, hanem helyettese, Csepreghy Nándor államtitkár, mégpedig Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár társaságában.

Az is elhangzott a Kormányinfón, hogy Lázár két hét múlva utazik Erdélybe, a romániai Heinekennel perben állt sörfőzde tulajdonosához. Erről korábban azt mondta az mfor-nak, hogy segíteni szeretne a cégnek, anélkül, hogy ártana az ügynek. Útját sem hivatalosnak, sem magánjellegűnek nem tartja, a kormány hasznos tanácsait fogja átadni a cégnek, egyben támogatásáról fogja őket biztosítani.

Az ügy előzménye, hogy a holland cég beperelte a Lixid Project Kft.-t, mert szerinte a Csíki Sör szellemi tulajdonjogával a Heineken rendelkezik. Az övék ugyanis a Ciuc Premium márkanév. A pert végül megnyerték, a marosvásárhelyi táblabíróság ítélete alapján meg kellett semmisíteni az Igazi Csíki Sör készleteit. Ezt a jogi döntést a magyar kormány részéről többen a magyarság elleni romániai támadásnak értékelték. Lázár pedig támogatásáról biztosította azt a hódmezővásárhelyi kezdeményezést, hogy bojkottálják a Heineken termékeit.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!