2017. március 10. 04:22

Orbán Viktorral konzultált a magyar lépésekről Lázár János.

Nehéz napok elé néznek a Hineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezetői, nagyon úgy tűnik, hogy a magyar kormány teljes mellszélességgel az Igazi Csíki Sör (amit ma már Igazi Tiltott Sör néven forgalmaznak) gyártója, a Lixid Project mellett áll ki a holland multi és a kis erdélyi sörfőzde vitájában. Úgy tudjuk, a magyar kormány beavatkozásának módjáról miniszterelnöki szintű döntés született csütörtökön. Ezt erősítette meg Lázár János, amikor a tegnapi Kormányinfón az mfor érdeklődésére vázolta a következő időszakban várható lépéseket.

Orbán Viktor nem hagyja annyiban 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón közölte, hogy csütörtök délelőtt Orbán Viktor kormányfővel konzultált ebben az ügyben. Ez alapján a napokban találkozót kezdeményez a Heineken vezetőjével, illetve a holland nagykövettel.

Mint fogalmazott: „nyilvánvalóan ki fogunk állni a cég (vagyis a Tiltott Csíki Sör gyártója – a szerk.) mellett, s a Heinekennek tudnia kell, mibe bocsátkozik bele.”

Ez nem sok jót ígér a holland sörgyártónak, akikről egyébként az is kiderült tegnap, hogy nem csak a Miniszterelnökséggel vették fel a kapcsolatot a Heineken bojkottjának meghirdetése után, hanem – Lázár tudomása szerint – egy másik minisztériummal, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is, hogy kifejezhessék tiltakozásukat.

Lázár megerősítette portálunk információját, mely szerint nem személyesen a Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt az előző alkalommal a hollandokkal, hanem helyettese, Csepreghy Nándor államtitkár, mégpedig Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár társaságában.

Az is elhangzott a Kormányinfón, hogy Lázár két hét múlva utazik Erdélybe, a romániai Heinekennel perben állt sörfőzde tulajdonosához. Erről korábban azt mondta az mfor-nak, hogy segíteni szeretne a cégnek, anélkül, hogy ártana az ügynek. Útját sem hivatalosnak, sem magánjellegűnek nem tartja, a kormány hasznos tanácsait fogja átadni a cégnek, egyben támogatásáról fogja őket biztosítani.

Az ügy előzménye, hogy a holland cég beperelte a Lixid Project Kft.-t, mert szerinte a Csíki Sör szellemi tulajdonjogával a Heineken rendelkezik. Az övék ugyanis a Ciuc Premium márkanév. A pert végül megnyerték, a marosvásárhelyi táblabíróság ítélete alapján meg kellett semmisíteni az Igazi Csíki Sör készleteit. Ezt a jogi döntést a magyar kormány részéről többen a magyarság elleni romániai támadásnak értékelték. Lázár pedig támogatásáról biztosította azt a hódmezővásárhelyi kezdeményezést, hogy bojkottálják a Heineken termékeit.

Baka F. Zoltán

mfor.hu