<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Október elsejétől 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Főosztályának a vezetője.

A főosztályvezető annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban a sajtóban egyfajta számháború indult arról, mennyivel kell majd többet vagy kevesebbet fizetni októbertől egyes gyógyszerekért, azt mondta: több félreértés abból adódott, hogy az árváltozás nem ugyanazt jelenti, mint a térítési díj változása. Mint kifejtette, egy gyógyszer ára az OEP által fizetett támogatás és a beteg által fizetett térítési díj összegéből adódik. Így lehetséges az, hogy 905 terméket érint az árcsökkenés, de csak 534 gyógyszerért fizethetnek kevesebbet a betegek. Több száz készítmény ára csökken még, de mivel ezekért a betegeknek eddig is csak háromszáz forintot - a törvény által meghatározott minimális térítési díjat, úgynevezett dobozdíjat - kellett fizetniük, ezen készítmények árváltozása számukra nem lesz észlelhető. 

"Csak olyan gyógyszerek ára emelkedhet, ahol minden esetben van rendelkezésre álló olcsóbb alternatíva" - szögezte le Bidló Judit, megjegyezve: "nagyon fontos, hogy a betegek egyeztessenek orvosukkal, hogy a gyógyszereiket érintően milyen változás várható". Közölte: az OEP-nek elég szűkösek a forrásai, ezért a céljuk az, hogy forrásokat szabadítsanak fel, hogy minél több betegnek tudjanak minél korszerűbb terápiát biztosítani. Csak azért nem tudnak több támogatást fizetni, mert az egyik készítmény szebb dobozban van, vagy mert a gyártó magasabb árat szeretne kérni a gyógyszerért, ezért az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek esetében árversenyt hirdettek meg - tette hozzá.

Gyógyszer a támogatotti körből alig került ki, 4500 termék lesz közgyógyellátás keretében hozzáférhető. Minden hatóanyagból lehet majd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adott hatóanyagból csak a legkedvezőbb árúakat - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Koleszterinszint-csökkentők között például a legkorszerűbbnek számító hatóanyagú készítmények közül mindegyikért kevesebbet kell fizetni a jövőben. Jelentős áremelkedés a szakorvos által felírt, speciális, nem rendszeresen szedett gyógyszereknél, például onkológiai, illetve egy-egy pszichiátriai készítménynél várható. 

A Népszabadság hétfői számában írt egy prosztatadaganat elleni készítményről, amelyért a jövőben háromszáz helyett több mint 128 ezer forintot kell majd fizetni. Ennek kapcsán az OEP főosztályvezetője leszögezte: az említett készítményből egy doboz háromhavi adagot tartalmaz, ezen felül pedig ugyanebből a hatóanyagból 16 készítmény továbbra is háromszáz forintért lesz hozzáférhető. 

Bidló Judit az MTI-nek elmondta, a rendszeresen szedett gyógyszereknél, például vérnyomáscsökkentőknél, fájdalomcsillapítóknál vagy fekély elleni készítményeknél az áremelkedés mértéke néhány száz forint lehet, de ezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, lesz azonos hatóanyagú alternatíva.
 
MTI