2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Óriási növekedés tapasztalható a budapesti irodapiacon - tette közzé a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (melynek tagjai: CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, és Jones Lang LaSalle).

A budapesti irodapiac mérete elérte az 1,99 millió négyzetmétert 2008 második negyedéve során. A második negyedévben összesen 90 600 négyzetméter új irodát adtak át. Ez az előző negyedévhez képest 116 százalékos növekedést jelent, és több mint háromszor annyi, mint 2007 ugyanezen időszakában. Hét új irodaházat adtak át, egyet a Belvárosban, egyet a Központi és töt a Nem-Központi Piacon: a K6-ot (1 500 négyzetméter) a belvárosban, az Átrium Park második fázisát (15 200 négyzetméter) a XIII. kerületben, a South Buda Business Parkot (22 500 négyzetméter) és a Bartók Udvart (5 200 négyzetméter) a XI. kerületben, a Millenium Tower III-at (19 600 négyzetméter) és a Corvin Irodák első fázisát (15 700 négyzetméter) a IX. kerületben, és a Flórián Udvart (10 900 négyzetméter) Óbudán.

63 ezer négyzetméternyi irodaterület talált bérlőre a második negyedévben, ami négy százalékkal alulmúlta az egy évvel korábbi értéket, és 14 százalékkal kevesebb az első negyedévhez képest. A bérbeadások döntő többsége új szerződés volt, míg a teljes bérbeadásnak csak 12 százalékát tették ki terület-növelések, hét százalékát szerződés-hosszabbítások, és elenyészően alacsony, két százalék volt az előbérleti szerződések aránya.

A szerződéskötések száma megközelítette a 120-at  második negyedévben. A legnagyobb kontraktus a Raiffeisen Bank új szerzıdése volt az Aréna Cornerben 8 400 négyzetméteren, a második a KVVM 4 200 négyzetméteres szerzıdése az Átrium Park II-ben és ezt követi a Bunge Zrt. a Váci 33-ban 2 100 négyzetméteren.

A jelentős mennyiségő új átadás megnövelte a kínálatot, emiatt mind a négy piacon, de leginkább a Nem-Központi és a Központi Piacon nőtt a kihasználatlanság. Az új irodaterületek átadása az elmúlt hat évben mindössze másodszor haladta meg a bérbeadás mértékét (2006 első és 2008 második negyedévben), így a kihasználatlanság elérte a 12,6 százalékot – ez 2006 első negyedéve óta a legmagasabb értéket jelenti.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!