<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Év végén bezárja gödöllői gyárát a Sony, jelentette be a társaság szerdán. A hatékonyságjavító intézkedés következtében 540 dolgozó veszíti el állását - végkielégítésükről a következő hetekben egyeztet a társaság vezetése az üzemi tanáccsal. A japán cég régiós kereskedelmi bázisa továbbra is Budapesten marad. Mfor.hu háttér.

2010. december végéig bezárja gödöllői gyárát a Sony, és a malajziaI Kuala Lumpurba telepíti át a termelést, jelentette be a japán óriáscég szerda kora délután. A lépésre a konszern "globális üzleti jövedelmezőség- és gyártáshatékonyság-javítási programjának részeként" kerül sor, derül ki a vállalat közleményéből.

Még egyeztetnek a végkielégítésekről

A gyárbezárás miatt 540 dolgozó veszíti el állását, 25-30 százalékuk szellemi foglalkozású, mondta el az mfor.hu kérdésére Németh Sándor, a cég kommunikációjáért felelős ügynökség munkatársa.

Tájékoztatása szerint a dolgozók valószínűleg kapnak majd végkielégítést - ennek részleteiről a következő hetekben egyeztet a cég vezetése az üzemi tanáccsal. A bezárás költségeit a társaság nem kívánta közölni.

Az 1996-ban alapított gödöllői Sony Hungária Kft. jelenleg Blu-ray Disc lejátszókat és DVD-felvevőket gyárt. A konszern célja, hogy a gyártótevékenység összevonásával és hatékonyabbá tételével növekedjen ezen üzletágak versenyképessége és jövedelmezősége.

A kereskedelmi központ marad


A kivonulás nem érinti a vállalat közép- és délkelet-európai kereskedelmi tevékenységét, amely továbbra is Magyarországon marad. Ott jelenleg mintegy száz fő dolgozik.

Egy évvel ezelőtt a Sony hazai egységének HR-vezetője még azt nyilatkozta, hogy Gödöllőn fejlesztés és létszámbővítés zajlik, és nincs információjuk arról, hogy a japán központban a létszámleépítésről és a beszállítók számának csökkentéséről szóló döntés érintené őket.

Veszteséges évek

Az elektronikai cikkek gyártásával foglalkozó társaság átszervezésének szükségességét mutatja, hogy a cég - tizennégy nyereséges év után - tavalyelőtt 98,9 milliárd, tavaly pedig 40,8 milliárd jen adó utáni veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Igaz, üzemi eredménye már 31,8 milliárd jen volt legutóbb, az egy évvel korábbi rekord nagyságú, 227,8 milliárd jen üzemi veszteség után. A bevétel viszont tovább apadt: tavaly hét százalékkal 7,21 ezer milliárd jenre csökkent az egy évvel korábbi 13 százalékos visszaesés után.

Tízezer embert rúgtak ki

A konszolidáció részeként a cég több mint 180 ezer alkalmazottjából több mint tízezret küldött el, illetve megnyirbálta az addig 57 üzemből álló gyártási hálózatot. A költségeket összesen 330 milliárd jennnel csökkentik, a program végrehajtásában már előre haladtak, adta hírül az MTI.

A Sony 2009-től regnáló új vezetése azzal számol, hogy a 2010/2011-es üzleti évben ismét nyereséget könyvelhet majd el a társaság, részben a 3D-s televíziók iránti érdeklődés várható növekedésének hatására. A bevétel 7,6 ezer milliárd, az üzemi eredmény 160 milliárd, az adózott nyereség pedig 50 milliárd jen lesz a cég prognózisa szerint.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum