<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Ukrajnának 2,44 milliárd dollárnyi rendezetlen adóssága van a korábbi orosz gázszállítások után, amit vissza kell fizetnie. Erről a Gazprom levélben értesítette a Naftogaz ukrán energiaipari vállalatot - közölte a Gazprom vezetője kedden.

Alekszej Miller erről akkor beszélt, amikor fogadta őt Dmitrij Medvegyev kormányfő. A miniszterelnök a megbeszélés során emlékeztetett arra, hogy Ukrajna - egy tavaly októberi megállapodás értelmében - csak március végéig kap kedvezményes áron orosz földgázt.

"Hogy mi lesz azután, majd meglátjuk. A magunk részéről készen állunk minden felvetést megvitatni" - tette hozzá az orosz kormányfő. Megjegyezte továbbá: Oroszország csak abban az esetben tudja majd teljesíteni Ukrajnával szembeni vállalásait, ha Kijev rendezi adósságát.

Az Európai Bizottság támogatásával tavaly októberben létrejött, és kizárólag a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodás értelmében Oroszország március végéig ezer köbméterenként 100 dollár kedvezményt ad Ukrajnának, amely így 365 dollárt fizet a Gazpromnak.

Oroszország ugyanakkor kikötötte, hogy a korábbi gáztartozásból Ukrajnának 2014 végéig 3,1 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, és a szállítás felújításának a feltétele az is, hogy Ukrajnának az orosz exportért előre kell fizetnie.

A 3,1 milliárd dollárnyi adósság első részét, 1,45 milliárd dollárt novemberben 4-én, a másodikat december 24-én utalta át Ukrajna. Konkrétan a 2013 novemberében és decemberében, majd a 2014-ben áprilistól júniusig leszállított orosz gáz ellenértékének egy részéről van szó.

Alekszej Miller azt mondta kedden a kormányfővel tartott megbeszélés során, hogy ezen időszak alatt a Gazprom 11,5 milliárd köbméter földgázt exportált Ukrajnának összesen 5,296 milliárd dollár értékben. Ehhez a miniszterelnök annyit tett hozzá, hogy "az adósságot rendezni kell."

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.