2016. augusztus 1. 09:00

Júliusban lassult kissé az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének a növekedési üteme.

Júliusban 52,0 pontra csökkent a júniusi 52,8 pontról, hat havi csúcsról az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Az index adatok szűkebb körén alapuló előzetes értéke 51,9 pont volt a  londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett kimutatása szerint.
 
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
 
A legnagyobb teljesítménynövekedést 53 pont feletti BMI értékekkel Németország, Ausztria és Hollandia érte el júliusban, Spanyolország és Olaszország a stagnáláshoz közelítő lassulás jeleit mutatta, a teljesítménycsökkenést jelző 50 pont alatti értéket pedig Görögország (48,7) és Franciaország (48,6) ért el. 
 
A júliusi csökkenés ellenére is a BMI a feldolgozóipari növekedés folytatódását jelzi az euróövezetben, csak a korábbinál kevésbé kiegyensúlyozott módon, ami fejtörést okozhat a döntéshozóknak és újabb monetáris ösztönzők bevetésére késztetheti az EKB-t - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.
 
MTI