TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. február 19. 05:59

Az orosz Lukoil a hónap során teljes egészében leállította kőolajszállításait Németországba, miután árvitába keveredett a monopolhelyzetben lévő németországi exportőrrel, a Sunimex céggel.

Olajpiaci kereskedők tájékoztatása szerint februárban 520 ezer tonna kőolajnak kellett volna Németországba érkeznie a Barátság kőolajvezetéken, de ez nem történt meg. A csővezetéket üzemeltető társaság, az orosz Transneft exportütemezése szerint az első negyedévben 5,78 millió tonna kőolajat szállítana Németországba, ebből 1,75 milliót a Lukoiltól.

Hasonló eset már tavaly augusztusban is előfordult, amikor a Lukoil csökkentette olajszállításait Németországba, akkor is a Sunimex-szel támadt árvitája miatt.

Németország kőolajszükségletének egyötödét a Barátság kőolajvezetéken fedezi, és a szállításokat a Sunimex tartja kézben. A Szergej Kisilov orosz olajmágnás vezette társaság veszi meg a kőolajat az orosz vállalatoktól, majd továbbadja a BP, a Total, illetve a Shell németországi finomítóinak.

A Lukoil viszont a Sunimex kiiktatását szeretné, mert így átláthatóbbá válnának az ügyletek, és a közvetlen értékesítés révén több adó folyhatna be az orosz államkasszába. Hasonló véleményen van a Transneft elnöke is, aki hétfőn a Vedomosti című lapnak nyilatkozva megkérdőjelezte a közvetítő cégek szükségességét.

A nemrégiben lezárult orosz-ukrán gázvitának is az egyik sarkalatos pontja volt az ukrán közvetítő, a RusUkrEnergo cég kiiktatása.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.