2008. február 19. 05:59

Az orosz Lukoil a hónap során teljes egészében leállította kőolajszállításait Németországba, miután árvitába keveredett a monopolhelyzetben lévő németországi exportőrrel, a Sunimex céggel.

Olajpiaci kereskedők tájékoztatása szerint februárban 520 ezer tonna kőolajnak kellett volna Németországba érkeznie a Barátság kőolajvezetéken, de ez nem történt meg. A csővezetéket üzemeltető társaság, az orosz Transneft exportütemezése szerint az első negyedévben 5,78 millió tonna kőolajat szállítana Németországba, ebből 1,75 milliót a Lukoiltól.

Hasonló eset már tavaly augusztusban is előfordult, amikor a Lukoil csökkentette olajszállításait Németországba, akkor is a Sunimex-szel támadt árvitája miatt.

Németország kőolajszükségletének egyötödét a Barátság kőolajvezetéken fedezi, és a szállításokat a Sunimex tartja kézben. A Szergej Kisilov orosz olajmágnás vezette társaság veszi meg a kőolajat az orosz vállalatoktól, majd továbbadja a BP, a Total, illetve a Shell németországi finomítóinak.

A Lukoil viszont a Sunimex kiiktatását szeretné, mert így átláthatóbbá válnának az ügyletek, és a közvetlen értékesítés révén több adó folyhatna be az orosz államkasszába. Hasonló véleményen van a Transneft elnöke is, aki hétfőn a Vedomosti című lapnak nyilatkozva megkérdőjelezte a közvetítő cégek szükségességét.

A nemrégiben lezárult orosz-ukrán gázvitának is az egyik sarkalatos pontja volt az ukrán közvetítő, a RusUkrEnergo cég kiiktatása.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.