TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. február 2. 18:01

Mindössze 30 millió fontot költöttek el a Premier League csapatai a hétfőn zárult átigazolási szezonban, máskor egy játékos szokott ennyibe kerülni egy milliárdos arab klubtulajdonosnak. Ennél kevesebbet még sosem költött a húsz csapat játékosra, mint most, tavaly például ötször ennyi pénz cserélt gazdát - idézi a Deloitte legújabb felmérését a BBC honlapja.

A Deloitte Sports Business Group becslései szerint tavaly januárban 170 millió font értékben adták-vették a játékosokat Nagy-Britanniában, ehhez képest a mostani 30 millió font elenyészőnek számít. Amióta 2003-ban bevezették a Premier Leauge-ben a téli átigazolási szezont, azóta sosem volt példa ennél kevesebb költésre.

A Deloitte szakemberei szerint a visszafogott aktivitás annak tudható be elsősorban, hogy a klubok egyre kevésbé mozdulnak rá a januári átigazolásokra, ugyanis egyre inkább úgy látják, hogy a szezon közbeni igazolásoknak nincs rövid távú hasznuk. Éppen ezért aki teheti, inkább nyáron költi el a rendelkezésre álló keretet, akkor ugyanis több idő van az új játékosokat beépíteni a csapatba.

Szintén jól jelzi a téli transzferidőszak visszafogottságát, hogy a megkötött üzletek 70 százaléka kölcsönadás volt. A legtöbb klubvezető ugyanis sokkal kisebb kockázatot lát a féléves kölcsönökben, hiszen ha nem válik be a játékos, akkor nyáron visszaküldhetik előző helyére, csak a fizetését kell állni hat hónapon keresztül.

A Deloitte tanulmánya rámutat arra is, hogy a tavalyi 170 milliós rekordköltés elsősorban az új tulajdonosoknak és menedzsereknek volt köszönhető. Az összeg jelentős részét ugyanis az újjáalakuló Manchester City és az új edzőt szerződtető Tottenham Hotspur költötte el.

A szakértők azt is kiemelik, hogy a csapatok feszítettebb gazdálkodása, és a hitelezés szigorodása is rákényszerítette arra a tulajdonosokat, hogy ne költsenek milliókat felelőtlenül. Ez a folyamat viszont nem csak Angliára, hanem Európa szinte minden bajnokságára igaz.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.