2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindössze 30 millió fontot költöttek el a Premier League csapatai a hétfőn zárult átigazolási szezonban, máskor egy játékos szokott ennyibe kerülni egy milliárdos arab klubtulajdonosnak. Ennél kevesebbet még sosem költött a húsz csapat játékosra, mint most, tavaly például ötször ennyi pénz cserélt gazdát - idézi a Deloitte legújabb felmérését a BBC honlapja.

A Deloitte Sports Business Group becslései szerint tavaly januárban 170 millió font értékben adták-vették a játékosokat Nagy-Britanniában, ehhez képest a mostani 30 millió font elenyészőnek számít. Amióta 2003-ban bevezették a Premier Leauge-ben a téli átigazolási szezont, azóta sosem volt példa ennél kevesebb költésre.

A Deloitte szakemberei szerint a visszafogott aktivitás annak tudható be elsősorban, hogy a klubok egyre kevésbé mozdulnak rá a januári átigazolásokra, ugyanis egyre inkább úgy látják, hogy a szezon közbeni igazolásoknak nincs rövid távú hasznuk. Éppen ezért aki teheti, inkább nyáron költi el a rendelkezésre álló keretet, akkor ugyanis több idő van az új játékosokat beépíteni a csapatba.

Szintén jól jelzi a téli transzferidőszak visszafogottságát, hogy a megkötött üzletek 70 százaléka kölcsönadás volt. A legtöbb klubvezető ugyanis sokkal kisebb kockázatot lát a féléves kölcsönökben, hiszen ha nem válik be a játékos, akkor nyáron visszaküldhetik előző helyére, csak a fizetését kell állni hat hónapon keresztül.

A Deloitte tanulmánya rámutat arra is, hogy a tavalyi 170 milliós rekordköltés elsősorban az új tulajdonosoknak és menedzsereknek volt köszönhető. Az összeg jelentős részét ugyanis az újjáalakuló Manchester City és az új edzőt szerződtető Tottenham Hotspur költötte el.

A szakértők azt is kiemelik, hogy a csapatok feszítettebb gazdálkodása, és a hitelezés szigorodása is rákényszerítette arra a tulajdonosokat, hogy ne költsenek milliókat felelőtlenül. Ez a folyamat viszont nem csak Angliára, hanem Európa szinte minden bajnokságára igaz.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!