<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Augusztus 15-ig biztosítót kell váltaniuk a MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfeleinek, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonta a társaság tevékenységi engedélyét. A pénzmosással is gyanúsított biztosító körül kialakult botrányt tovább tetézi, hogy a károsultak pert is indíthatnak a PSZÁF ellen. Mfor.hu háttér.

Jogviták is lehetnek

Másrészt, a MÁV biztosítót sem a jogszabály, sem a közlemény nem kötelezi arra, hogy augusztus 1-jétől elfogadja a szerződések közös megegyezés szerinti megszüntetését, közölte az MTI-nek Kovács Kázmér ügyvéd.

A pénzügyi felügyelet közleményéből ugyanis nem derül ki, hogy az autósok milyen módon tudják kikényszeríteni ezt, s hogy a biztosító egyesület milyen okból lenne köteles ezt elfogadni.

Ennél is súlyosabb problémának nevezte az ügyvéd, hogy bárki megteheti, hogy csak a határidő legvégén, augusztus 15-én kössön másik kötelező felelősségbiztosítást, noha köztudott, hogy a MÁV biztosító már ma sem rendelkezik a kellő fedezettel. Ügyfelei ezért állandó veszélyforrást jelentenek más közlekedőkre, illetve önmagukra is, mivel egy súlyos személyi sérüléses baleset okozása után akár egész életükben fizethetnek majd.

Árt a biztosítóknak a MÁV-botrány 

Kovács Kázmér szerint dicséretes azonban, hogy a PSZÁF mégsem várja meg a negyedév végét, azaz szeptember 30-át, mert akkor még nagyobb veszélyt jelentenének a fedezethiányos autósok.

Binder István, a PSZÁF szóvivője "teljesen alaptalannak" nevezte az ügyvéd kijelentéseit. Mint mondta, PSZÁF közleménye a MÁV Biztosító Egyesülettel egyeztetve, a biztosító irányítói jogosítványait gyakorló felügyeleti biztosokkal egyetértésben jelent meg.

Binder István szerint az ügyfelek valóban veszélyforrást jelentenek, de nem lehet arra kötelezni őket, hogy azonnal szerződjenek át egy másik biztosítóhoz.

Mint mondta, a nyaralási időszak közepén, amikor sokan nincsenek otthon, idő kell, hogy az érintett autósok értesüljenek a PSZÁF döntéséről és az átszerződési lehetőségekről.

Az egész biztosítási szakmának árt a MÁV ÁBE körül kialakult botrány, nyilatkozta Takács János, a KÖBE vezérigazgatója. A biztosítók államosítása óta még nem volt ugyanis példa arra, hogy egy biztosítót felszámoljanak. Nem rendült meg azonban az ügyfelek bizalma sem a biztosítókban, sem az egyesületi formában, összegezte tapasztalatait Tóth Sándor érékesítési vezető. A MÁV ÁBE miatt kialakult helyzet, ugyanis nem az egyesületi forma, sokkal inkább a helytelen gazdálkodás következménye.

Simon Rita

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.