TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Elkezdődik a holland-magyar derbi.

Akár már hétfőn megkezdődhet az Országgyűlésben az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló törvényjavaslat, vagyis a lex Heineken általános vitája. A csíki sör, mint védjegy miatt kirobbant vitában - melynek a holland sörgyártó multi és egy kis erdélyi vállalkozás, a Lixid Projekt a szereplője - a magyar kormány is egyértelműen állást foglalt, amit egy kemény előterjesztéssel nyomatékosított.

Mégpedig nem akármilyen kaliberű politikusokkal, hiszen a törvényjavaslatot jegyző Lázár János a Miniszterelnökséget vezeti, Semjén Zsolt pedig a kormányfő, Orbán Viktor helyettese. (Időközben csatlakozott még az előterjesztőkhöz Vas Imre fideszes képviselő.)

Semjén Zsolt is a hollandok megregulázását ígéri 

Szerintük a csíki sör ügye a magyarság elleni támadás, amelyben a Heineken és a romániai jogrendszer szövetkezett az erdélyi vállalkozás ellen.

Az előterjesztés nem titkolt célja a multinacionális vállalat magyarországi piacának gyengítése azáltal, hogy megtiltja az ötágú vörös csillag kereskedelmi használatát. A csillag önkényuralmi, kommunista jelkép az indoklás szerint, aminek a használata sokak érzését sérti.

A Heineken viszont pont egy ilyen logóval azonosítja be termékeit a piacon, és állítják, ennek semmi köze nincs a kommunizmushoz, annál több a középkori jelképekhez.

Lázárékat ez nem hatja meg, nehéz időket ígérnek a hollandoknak, és az ütközet nyitányaként benyújtották törvényjavaslatukat.

Rapid ügyintézésre van kilátás: a parlament március 20., hétfői ülésén már el is kezdődhet az előterjesztés általános vitája, attól függően, hogy sikerül tárgysorozatba venni a dokumentumot.

Az Országgyűlés honlapján olvasható napirend szerint egy héttel később, március 27-én folytatódik az előterjesztés általános vitája.

Az ütemterv alapján arra lehet számítani, hogy legkésőbb április elején már szavazhatnak is a képviselők a lex Heinekenről, így az valamikor május elején hatályba is léphet. Nem babra megy a játék: a törvény megsértői akár 2 milliárd forintos büntetést is kaphatnak, illetve börtönbüntetést kockáztatnak. Szerencséjükre a javaslat év végéig átmeneti időt hagy a korábban kötött szerződések kifutására.

Baka F. Zoltán 

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.