2017. március 18. 16:47

Elkezdődik a holland-magyar derbi.

Akár már hétfőn megkezdődhet az Országgyűlésben az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló törvényjavaslat, vagyis a lex Heineken általános vitája. A csíki sör, mint védjegy miatt kirobbant vitában - melynek a holland sörgyártó multi és egy kis erdélyi vállalkozás, a Lixid Projekt a szereplője - a magyar kormány is egyértelműen állást foglalt, amit egy kemény előterjesztéssel nyomatékosított.

Mégpedig nem akármilyen kaliberű politikusokkal, hiszen a törvényjavaslatot jegyző Lázár János a Miniszterelnökséget vezeti, Semjén Zsolt pedig a kormányfő, Orbán Viktor helyettese. (Időközben csatlakozott még az előterjesztőkhöz Vas Imre fideszes képviselő.)

Semjén Zsolt is a hollandok megregulázását ígéri 

Szerintük a csíki sör ügye a magyarság elleni támadás, amelyben a Heineken és a romániai jogrendszer szövetkezett az erdélyi vállalkozás ellen.

Az előterjesztés nem titkolt célja a multinacionális vállalat magyarországi piacának gyengítése azáltal, hogy megtiltja az ötágú vörös csillag kereskedelmi használatát. A csillag önkényuralmi, kommunista jelkép az indoklás szerint, aminek a használata sokak érzését sérti.

A Heineken viszont pont egy ilyen logóval azonosítja be termékeit a piacon, és állítják, ennek semmi köze nincs a kommunizmushoz, annál több a középkori jelképekhez.

Lázárékat ez nem hatja meg, nehéz időket ígérnek a hollandoknak, és az ütközet nyitányaként benyújtották törvényjavaslatukat.

Rapid ügyintézésre van kilátás: a parlament március 20., hétfői ülésén már el is kezdődhet az előterjesztés általános vitája, attól függően, hogy sikerül tárgysorozatba venni a dokumentumot.

Az Országgyűlés honlapján olvasható napirend szerint egy héttel később, március 27-én folytatódik az előterjesztés általános vitája.

Az ütemterv alapján arra lehet számítani, hogy legkésőbb április elején már szavazhatnak is a képviselők a lex Heinekenről, így az valamikor május elején hatályba is léphet. Nem babra megy a játék: a törvény megsértői akár 2 milliárd forintos büntetést is kaphatnak, illetve börtönbüntetést kockáztatnak. Szerencséjükre a javaslat év végéig átmeneti időt hagy a korábban kötött szerződések kifutására.

Baka F. Zoltán 

mfor.hu