2010. április 15. 16:51

Relatív jól viselte a válság megpróbáltatásait a svájci Ringier médiabirodalom magyarországi leányvállalata, amely az egész csoporténál kisebb bevétel-visszaeséssel és tisztes nyereséggel zárta a tavalyi évet. A szerkesztőségeket egy akolba terelő cég csúcsprofitot vár az idei évtől, online portáljainak megújítását ígéri - a Népszabadsággal kapcsolatban pedig továbbra is titkolódzik. Mfor.hu tudósítás.

Mintegy nyolc százalékkal, 15,9 milliárdról 14,6 milliárd forintra csökkent tavaly a Ringier Kiadó Kft. árbevétele, mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Mihók Attila, a Ringier magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója. A forgalom nagy része, csaknem 9 milliárd forint a napilapoknak köszönhető (kivéve a Népszabadságot, amelynek számait nem tartalmazza a kimutatás - a szerk.); a magazinok 2,1, az egyéb érdekeltségek pedig 3,5 milliárdot hoztak a konyhára.   A nyolc százalékos mínusz szolid visszaesés ahhoz képest, hogy a csoport Svájcban és Németországban 13,7, Közép-Európában 20,5, összességében pedig 15,6 százalékos csökkenést volt kénytelen lenyelni - árbevétele a 2008-as 1,535 milliárd svájci frankról 1,296 milliárd svájci frankra mérséklődött.

Ami a profitot illeti, a Ringier hazai érdekeltségének árbevétel-arányos nyeresége 11,1 százalékról 8,8 százalékra esett vissza egy év alatt. Eközben a csoport egészének a nyeresége 62,2 millió svájci frankról 17,2 millió svájci frankra zuhant, ami 72 százalékos mínuszt jelent.Mihók Attila kiemelte, hogy a hatékonyság-növelésnek köszönhetően a tavalyi utolsó negyedévben már a korábbi profitrátát sikerült produkálnia a hazai cégnek, az idei évre pedig csúcsprofitot, 12,8 százalékos árbevétel-arányos nyereséget prognosztizált.

Idén nem lesz lapbezárás

Az idei tervekkel kapcslatban az ügyvezető igazgató elmondta, hogy folyamatosan fejlesztik majd az online oldalakat, így az nso.hu-t,  blikk.hu-t és a neon.hu-t is. Kiemelte, hogy tavaly az összesített napi látogatószám 300 ezerről 450 ezerre ugrott. Igaz, volt is honnan növekedni - a neon.hu és a pink.hu csak tavaly nyáron indult útjára.

Az ügyvezető kifejtette azt is, hogy a hatékonyság növekedését várja az offline és az internetes szerkesztőségek integrációjától, valamint azok egy helyre költöztetésétől. A cég alig hat hete tette át székhelyét a VIII. kerületi Futó utcában lévő irodaházba, így már ott készül a Blikk és a Nemzeti Sport is.

Lapbezárást a Ringier hazai érdekeltsége nem tervez idén, tette hozzá Mihók. Tavaly egy lapot szüntetett meg a cég - a Tina októberben jelent meg utoljára.

Csökkenő példányszámok

A sajtótájékoztatón több újságírói kérdés is érintette a Ringier által 67 százalékban birtokolt Népszabadság eredményeit, illetve az újsággal kapcsolatos terveket, ezekről azonban sem Mihók Attila, sem Christian Unger, a Ringier Csoport elnök-vezérigazgatója nem kívánt információkat közölni.

Az elmúlt években komoly példányszám-csökkenést elszenvedett napilappal kapcsolatban mindössze annyi hangzott el, hogy az újság "ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, mint bármelyik más média".

A kiadó adatai szerint a napilap példányszáma a 2008-as 108 ezerről 91 ezerre esett vissza tavaly; a két másik Ringier-napilap közül a Blikknél 229 ezerről 206 ezerre, a Nemzeti Sportnál 77 ezerről 71 ezerre csökkent ez a mutató - tehát a válság negatív hatásai alól egyik napilapszegmens sem tudott kibújni. 

A Ringier Csoport vezérével, Christian Ungerrel készült exkluzív interjúnkat hétfőn olvashatják az mfor.hu-n.   

W. B.

Menedzsment Fórum