2017. március 16. 08:10

A Heineken-ügyről egyeztet a Tiltott Csíki Sör gyártójával.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az mfor információi szerint a jövő hét második felében utazik Erdélybe Lázár János, hogy a Tiltott Csíki Sör gyártójával egyeztessen a Heineken-ügyről. Jelen állás szerint jövő pénteken lesz a találkozó.

A jelkép, amit nem tűrnek meg. 

Úgy tudjuk, volt olyan elképzelés is, hogy már előtte való nap, tehát csütörtökön megérkezik a magyar delegáció Erdélybe, a Lixid Project Kft.-hez, de abban az esetben elmaradna a szokás szerint minden csütörtökön megtartott Kormányinfó. Mivel a mostani héten sem lesz kormányzati tájékoztatás, ezért szempont lehet az utazás napjának kiválasztásakor, hogy kétszer egymás után ne maradjon el a Kormányinfó.

Vagyis pillanatnyilag a jövő péntek tűnik a legvalószínűbb időpontnak.

Úgy hallottuk, Lázár nem egyedül utazik, hanem a hódmezővásárhelyi képviselőtestület vezetőjeként, vagyis a város önkormányzatát képviselő delegáció élén.

A részletes program még nem ismert, de nem elképzelhetetlen, hogy a sörgyári találkozó mellett más programot is megszerveznek Lázárnak.

Ennek során a helyi magyarság vezető képviselőivel is sor kerülhet egyeztetésre, de semmi nincs még fixálva.

Az egykori nevén Igazi Csíki Sör gyártója a Heineken helyi képviseletével keveredett jogvitába a Csíki Sör elnevezés szellemi tulajdonáról, melynek a végén a marosvásárhelyi táblabíróság olyan döntést hozott, hogy a félig magyar tulajdonban lévő kis sörfőzdének meg kell semmisítenie készleteit.

Erre reagálva döntött úgy a cég, hogy a továbbiakban Tiltott Csíki Sör néven hozza forgalomba a terméket. 

A jogvita nagy hullámokat vert Magyarországon, Lázár már Orbán Viktor miniszterelnökkel is tanácskozott a válaszlépésekről. Pár napja pedig megjelent egy törvénymódosítási javaslat a parlament honlapján, amely tiltaná az önkényuralmi jelképek - így a Heineken által is használt ötágú vörös csillag - kereskedelmi hasznosítását. A javaslat kemény büntetést helyez kilátásba a leendő jogszabály megsértőivel szemben: akár 2 milliárd forint pénzbírság, illetve börtön is járhat annak, aki vét az előírások ellen.

A kezdeményezés célja nem lehet kétséges, a Heineken ellen alkalmazza a jogot a kormány. Ugyanakkor több más márka is használ olyan logót, amely önkényuralmi jelképnek számítana a módosító javaslat alapján. A Heineken egyébként más eredettörténettel használja az ötágú vörös csillagot: nem a kommunista hagyományokból származtatja, hanem az szerintük a négy alapelemet és a sörfőzés mágikus erejét szimbolizája. 

Az ügyben kerestük a Heinekent, de ott egyelőre nem kívántak reagálni a Lázár János (aki saját bevallása szerint soha nem ivott sört) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott módosításra.

Baka F. Zoltán

mfor.hu