<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A hazai munkaerőhiány több ágazatot is érint Magyarországon, melyek közül talán az egészségügyben helyzete az egyik legkritikusabb. Nem tudni, a mostani hallgatók meg tudják-e majd fékezni ezt.

Bár a teljes gazdaságot érinti a munkaerőhiány, az egyik legnagyobb problémával az egészségügy küzd az ágazatok közül. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a betöltetlen álláshelyek közül a humán-egészségügyi és szociális ellátás területén 6802 darab üres álláshely volt az ország területén 2016 első negyedévében. Ez az ipar több mint 15 ezres be nem töltött álláshelyei után a második legnagyobb hazánkban.
 
Éppen ezért nem mindegy, hányan jelentkeznek évről évre a felsőoktatásba az orvos- és egészségtudományi képzési területre.
 
Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ 2016. január elején nyilvánosságra hozta az egészségügyi területen tapasztalható munkaerőhiány számait területenként. 14 országos és 9 budapesti hiányszakma van, ráadásul Nógrád megyében valamennyi alap szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül.
 
Az országos hiányszakmák listája szerint ezeken a területeken nagy a létszámhiány:
 • Érsebészet
 • Gyermek- és ifjúság pszichiátria
 • Fül-Orr-Gégegógyászat
 • Igazságügyi orvostan
 • Infektológia
 • Nefrológia
 • Orvosi mikrobiológia
 • Ortopédia-Traumatológia
 • Oxiológia és sürgősségi orvostan
 • Patológia
 • Pszichiátria
 • Radiológia
 • Sebészet
 • Transzfuziológia
A kialakult létszámhiány miatt ráadásul megnövekedett terhelés van az egészségügyi dolgozókon is, rengeteg túlórával. A fizetések pedig nem nevezhetők kiemelkedőnek.
 
 
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) egyéni bérekre és keresetekre vonatkozó statisztikája alapján a pályakezdő általános orvosok bruttó 316 ezer forintot kereshetnek. Ugyanez szakorvosok esetében 350 ezer forintra kúszhat fel. Felsőfokú képzettséghez kapcsolódó pályakezdő ápolók esetében havi bruttó 216 ezer forintos keresetet becsül az NFSZ, mentőtisztek esetében pedig 254 ezer forintost.
 
Mi várható a most felvételizetteknél?
 
A 2016 szeptemberében induló képzéseknél az orvos- és egészségtudományi képzési területen összesen 10 444 jelentkező volt a felvi.hu adatai szerint, ezek közül első helyen 8281-en jelölték meg a felvételizők valamely, a területhez kapcsolódó szakot.
 
A tavalyi felvételi eljárásban 2950-en jelentkeztek általános orvosi szakra, amelyből 1073 felvételizőt vettek fel összesen, 1058-at pedig állami ösztöndíjas finanszírozási formában. Ápolás és betegellátás szakon összesen 4595 felvételiző volt, amiből 1748 főt vettek fel a rendes felvételi eljárásban. Ha ezeket a jövendőbeli szakembereket Magyarországon sikerülne tartani, akkor a jelenlegi betöltetlen álláshelyek száma 41,4 százalékkal csökkenne. Ha az idei felvételi eljárásban az erre a képzési területre jelentkezőknek csak 65 százalékát vennék fel, és iratkozna is be most szeptemberben, továbbá optimista becslés szerint végeznének is, akkor a 2016. évi első negyedéves üres álláshelyek számát már velük be lehetne tölteni.
 

Illúzióink ne legyenek azért, hiszen azt nem lehet tudni, hogy mire végeznek a tavaly és idén felvételizettek, addigra hogyan fog alakulni az egészségügyi területen a betöltetlen álláshelyek száma, de várhatóan növekedni fog, amennyiben az elvándorlási hullámot nem sikerül mérsékelni magasabb fizetésekkel, kiszámíthatóbb életpályákkal és az egészségügyben dolgozók túlterhelésének csökkentésével.
 
mfor.hu