2017. május 19. 08:07

A "migrációs kudarc" miatt újra nőhet a magyar munkaerő iránti külföldi igény - írta pénteki számában a Magyar Idők.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a német partnerekkel folytatott beszélgetéseiből azt tűnt ki, az ottani nagyvállalatok hiába reménykedtek, hogy az érkezők migránsok legalább részben megoldhatják a munkaerő-problémákat - mondta a Magyar Időknek Parragh László, az MKIK elnöke.

Szerinte a német és a környező országok munkaerőpiacának éhsége egyre nő, és feltehetően most is Kelet-Közép-Európa felé fognak tekinteni. Parragh felidézte, hogy Kelet-Közép-Európában erős béremelés kezdődött, de ha az EU más tagállamai nagyobb létszámban akarnak munkást toborozni, akkor emelni kell a mostani béreken is.

Itthon az állam idén 5, jövőre 2 százalékpontnyi tehermérséklést vállalt magára, cserébe 15 százalékkal nőtt a minimálbér és 25 százalékkal a szakmunkás-bérminimum, 2018-ra pedig 8 és 12 százalékos növelésben egyeztek meg a felek.

Felejtse el amit eddig a céges menzákról gondolt

A kamara elnöke hozzátette, ha év végén lehetségesnek tűnik, növelni kell a bérfelzárkóztatás tempóját, amit a megszabottnál jelentősebb adócsökkentés kísérhetne. Szerinte akár úgy is folytatni kell a fizetésemelést, hogy a kormány nagyobb arányú adócsökkentést vállal, a cégek pedig jövőre is húsz százalék körül növelik a szakmunkások juttatásait.