<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A "migrációs kudarc" miatt újra nőhet a magyar munkaerő iránti külföldi igény - írta pénteki számában a Magyar Idők.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a német partnerekkel folytatott beszélgetéseiből azt tűnt ki, az ottani nagyvállalatok hiába reménykedtek, hogy az érkezők migránsok legalább részben megoldhatják a munkaerő-problémákat - mondta a Magyar Időknek Parragh László, az MKIK elnöke.

Szerinte a német és a környező országok munkaerőpiacának éhsége egyre nő, és feltehetően most is Kelet-Közép-Európa felé fognak tekinteni. Parragh felidézte, hogy Kelet-Közép-Európában erős béremelés kezdődött, de ha az EU más tagállamai nagyobb létszámban akarnak munkást toborozni, akkor emelni kell a mostani béreken is.

Itthon az állam idén 5, jövőre 2 százalékpontnyi tehermérséklést vállalt magára, cserébe 15 százalékkal nőtt a minimálbér és 25 százalékkal a szakmunkás-bérminimum, 2018-ra pedig 8 és 12 százalékos növelésben egyeztek meg a felek.

Felejtse el amit eddig a céges menzákról gondolt

A kamara elnöke hozzátette, ha év végén lehetségesnek tűnik, növelni kell a bérfelzárkóztatás tempóját, amit a megszabottnál jelentősebb adócsökkentés kísérhetne. Szerinte akár úgy is folytatni kell a fizetésemelést, hogy a kormány nagyobb arányú adócsökkentést vállal, a cégek pedig jövőre is húsz százalék körül növelik a szakmunkások juttatásait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.