2016. szeptember 27. 16:10

Majdnem minden ötödik álláshely megszűnik a következő néhány évben a Commerzbank német nagybanknál - erősítette meg a bankon belülről egy neve elhallgatását kérő forrás a Handelsblatt című német pénzügyi lap értesülését.

A tervek szerint nagyszabású átalakítás indul a második legnagyobb német banknál, és ennek keretében négy éven belül nagyjából kilencezer állás szűnne meg a jelenlegi körülbelül 50 ezerből. A Commerzbank hivatalosan nem kommentálta az értesülést.

A több éves átstrukturálás költségeit egymilliárd euróra becsülik. A takarékosság jegyében a Commerzbank feltehetően nem fog osztalékot fizetni idén a részvényeseknek annak ellenére, hogy a piac részvényenként 20 eurócentes osztalékkal számolt. A bank hét év után 2015-ben fizetett először 20 cent osztalékot. A Commerzbanknál 2013-ban már volt egy 5 ezer fős leépítés, de a bank profitrátája továbbra is nagyon alacsony, ezért van szükség a költségek csökkentésére.

Ők a legjobban kereső politikusok!

A májusban hivatalba lépett új vezérigazgató, Martin Zielke szerdán és csütörtökön terjeszti a board - vagyis az igazgatótanács és a felügyelőbizottság feladatait ellátó testület - elé elképzeléseit, amelyről pénteken tájékoztatják a szélesebb közvéleményt. Az új stratégiának értesülések szerint lényeges eleme a digitalizáció; sok álláshelyet azért szüntetnek meg, mert számítógépek is el tudják látni azt a feladatot, amelyet eddig fizetett munkaerő végzett.

A Commerzbank papírjai kedd délután csaknem 3 százalékos mínuszban voltak a frankfurti tőzsdén. Az év eleje óta már nem egészen 40 százalékot veszítettek értékükből.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.