2017. március 8. 07:34

A magyar polcokról ugyan eltűnt a kínai méz, az Európai Unióban azonban továbbra is gondot jelent. Ezt bizonyítja, hogy ott a legutóbbi ellenőrzésen sok hamisítványt találtak.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Lesújtó eredménnyel zárult az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzése: a minták több mint húsz százalékáról derült ki, hogy hamisítvány – olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

Az EU Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága azután indított eljárást az ügyben, hogy a termelők, köztük magyar méhészek 2015 végén Brüsszelben és Budapesten is felhívták a figyelmet arra: a polcokra nem természetes eredetű ázsiai mézek is kerülnek.

Az uniós hatóság összesen 2264 mézmintát vizsgált meg, a termékek 45 százaléka kiskereskedelmi forgalomból származott. Az előzetes kiértékelés alapján a minták 15 százaléka bizonyult hamisnak, majd további vizsgálatok után újabb 5,6 százaléknál merült fel a hamisítás gyanúja. A magyar hatóság ebből 74 mézmintát vizsgált, ebből a hagyományos módszerek segítségével 14 terméket szűrtek ki, a bizottság laboratóriumába pedig 49 mintát továbbítottak. A különleges eljárásoknak köszönhetően tizenegy mézmintáról nem tudták bebizonyítani, hogy természetes.