2009. április 29. 12:24

Az utóbbi évek legrosszabb gazdasági eredményét érte el az idei első negyedévben a Skoda autógyár. A gyár adózott nyeresége a tavalyi év hasonló időszakához képest 91,4 százalékkal 312 millió koronára esett vissza - közölte Jaroslav Cerny, a Skoda szóvivője szerdán.

A német Volkswagen konszern kötelékébe tartozó cseh autógyár az idei első három hónapban 143 ezer gépkocsit adott el, ami 17,5 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év első negyedében.

A hatalmas visszaesés a cég szerint nemzetközi gazdasági-pénzügyi válság következménye. A Skoda az első negyedévben az idén mintegy 99 ezer gépkocsit gyártott, ami 44,6 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A bevételek a tavalyi évhez hasonlítva 29,6 százalékkal 39,7 milliárd koronára csökkentek.

Az utóbbi hetekben azonban a roncsprémium következtében kezd megváltozni a helyzet. Az új rendelések értéke 27 százalékkal magasabb, mint 2008 elején volt. A szóvivő szerint a Skoda márka iránt a legnagyobb kereslet Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban van. Különösen a kisebb kocsik, a Fabiák és a Rooomsterek iránt van kiemelkedő érdeklődés.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.