1p

Az utóbbi évek legrosszabb gazdasági eredményét érte el az idei első negyedévben a Skoda autógyár. A gyár adózott nyeresége a tavalyi év hasonló időszakához képest 91,4 százalékkal 312 millió koronára esett vissza - közölte Jaroslav Cerny, a Skoda szóvivője szerdán.

A német Volkswagen konszern kötelékébe tartozó cseh autógyár az idei első három hónapban 143 ezer gépkocsit adott el, ami 17,5 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év első negyedében.

A hatalmas visszaesés a cég szerint nemzetközi gazdasági-pénzügyi válság következménye. A Skoda az első negyedévben az idén mintegy 99 ezer gépkocsit gyártott, ami 44,6 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A bevételek a tavalyi évhez hasonlítva 29,6 százalékkal 39,7 milliárd koronára csökkentek.

Az utóbbi hetekben azonban a roncsprémium következtében kezd megváltozni a helyzet. Az új rendelések értéke 27 százalékkal magasabb, mint 2008 elején volt. A szóvivő szerint a Skoda márka iránt a legnagyobb kereslet Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban van. Különösen a kisebb kocsik, a Fabiák és a Rooomsterek iránt van kiemelkedő érdeklődés.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!