Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Februárral befejezi a gyártást a fekete-fehér fotózáshoz filmeket, fotópapírokat és egyéb eszközöket előállító, több évtizedes múltra visszatekintő Forte. A társaság vesztét a piac két komoly európai szereplőjének tavalyi tönkremenetele okozta, írja a Népszabadság.

Egymilliárdos árbevétel mellett 150-200 millió forint veszteséggel zárta az elmúlt évet a Forteinvest Kft., így februárban végleg bezár a váci gyár. Előzetesen rosszul mérték fel a piaci lehetőségeket, a gyár pedig nem bírta a versenyt. Két nagy konkurensük megszűnése sem javított a helyzeten, ugyanis raktáron maradt készleteiket dömpingáron szórták ki.

A csurgói központú befektetőcsoport 2005-ben vásárolta ki a Forte-gyárat a "nagy" Forte Rt. felszámolásából. Noha ez már önmagában legalábbis figyelmeztető jelnek számíthatott, a gyár "megmentői" nagy reményeket fűztek a túléléshez. A régi vezetőség a helyén maradt, amit utólag hibás döntésként aposztrofált az egyik többségi tulajdonos, Varga János. Az irányítók piaci előrejelzéseit az élet messze nem igazolta. Az utolsó fél évben már előállítási ár alatt értékesítettek.

A termelés néhány héten belül leáll, a 150 dolgozónak felmondtak. Ők a törvény szerint járó összes járandóságukat megkapják, noha ez a befektetőktől további 300 millió forintot igényel. Az ingatlan a tulajdonukban marad, amelyet értékesíteni szeretnének a jövőben, az erre vonatkozó tárgyalások már megkezdődtek.

A Népszabadság számításai szerint mintegy egymilliárd forintos veszteséget jelent a Forte a tulajdonosoknak, ám a főképp pénzügyi profilú cégcsoportot ez nem rengeti meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.