<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szinte észrevétlenül tűnnek el jövőre az iparűzési adóhoz kapcsolódó kedvezmények. Az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent ennek mértéke, az idén már alig mutatható ki az önkormányzatok szerint, írja a Napi Gazdaság.

Jövőre megszűnnek az iparűzési adóhoz kapcsolódó kedvezmények: a mostani év végéig minden önkormányzatnak ki kell futtatnia a vállalkozásoknak nyújtott mentességeket, kedvezményeket, 2008-tól már csak a magánszemélyek részesülhetnek kiemelt bánásmódban.

A vállalkozásokat valószínűleg nem dönti majd csődbe a változtatás: az önkormányzatok jelentős része már korábban kifuttatta ezeket a kedvezményeket. A Pénzügyminisztérium becslése szerint 2005-2007 között nagyságrendileg összesen 30-40 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adóhoz kapcsolódó kedvezmények összege. Ez a tavalyi iparűzésiadó-bevételhez mérve (380 milliárd forint) nem túl jelentős összeg, évente három-négy százalékot jelent.

Az iparűzési adó kedvezményeinek kereteiről a helyi adókról szóló törvény rendelkezik, ezt ugyanakkor az egyes önkormányzatok kiegészíthetik saját, speciális kedvezményekkel. Amit a helyi adókról szóló törvény eleve tartalmaz, az a kis cégek tehermentesítése: 2,5 millió forint adóalapot el nem érő vállalkozások esetében az önkormányzat mentességet adhat az adó fizetése alól, számol be a Napi Gazdaság. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.