<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szinte észrevétlenül tűnnek el jövőre az iparűzési adóhoz kapcsolódó kedvezmények. Az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent ennek mértéke, az idén már alig mutatható ki az önkormányzatok szerint, írja a Napi Gazdaság.

Jövőre megszűnnek az iparűzési adóhoz kapcsolódó kedvezmények: a mostani év végéig minden önkormányzatnak ki kell futtatnia a vállalkozásoknak nyújtott mentességeket, kedvezményeket, 2008-tól már csak a magánszemélyek részesülhetnek kiemelt bánásmódban.

A vállalkozásokat valószínűleg nem dönti majd csődbe a változtatás: az önkormányzatok jelentős része már korábban kifuttatta ezeket a kedvezményeket. A Pénzügyminisztérium becslése szerint 2005-2007 között nagyságrendileg összesen 30-40 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adóhoz kapcsolódó kedvezmények összege. Ez a tavalyi iparűzésiadó-bevételhez mérve (380 milliárd forint) nem túl jelentős összeg, évente három-négy százalékot jelent.

Az iparűzési adó kedvezményeinek kereteiről a helyi adókról szóló törvény rendelkezik, ezt ugyanakkor az egyes önkormányzatok kiegészíthetik saját, speciális kedvezményekkel. Amit a helyi adókról szóló törvény eleve tartalmaz, az a kis cégek tehermentesítése: 2,5 millió forint adóalapot el nem érő vállalkozások esetében az önkormányzat mentességet adhat az adó fizetése alól, számol be a Napi Gazdaság.