2014. június 19. 03:58

Pillanatnyilag "nem jár az atomvonat", azaz nem érkeznek vasúti szállítmányok Oroszországból az atomerőműveket működtető üzemanyaggal - írta csütörtöki számában a Népszabadság, amely pontosan meg nem nevezett forrása szerint ezt az információt osztották meg a képviselőkkel a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülésén.

A lap úgy tudja: Románián kívül a térségben működő összes atomerőmű Oroszországtól vásárolja a fűtőanyagot.

A keddi bizottsági ülésen a Népszabadság szerint elhangzott: egyrészt a fegyveres konfliktus és a bizonytalan hatalmi viszonyok miatt nem közlekednek az atomvonatok, másrészt viszont "nincs gond", mert üzletileg az összes érintett ország (Ukrajnát is beleértve) a megoldásban érdekelt és már keresik az alternatív útvonalakat.

A Népszabadság felidézte: a vonatkozó magyar jogszabály szerint az erőműnek kétévnyi működésre elegendő fűtőanyagkészlettel kell rendelkeznie. Korábbi sajtóhírekre hivatkozva a lap azt írta: 2011 decemberében keresztülment egy atomvonat Kiskunhalason Baja felé, vagyis az erőmű irányába, vagyis kétéves terminusokkal számolva 2015 decemberében lenne aktuális a szállítás amennyiben a 2013-as tavaly év végén rendben lebonyolódott.

MTI