<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Precedensértékű döntést hozott a Kúria a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében: az ítélet, amely iránymutatást ad a munkaügyi ellenőrzésekhez, tisztázza a hétvégén is üzemelő bevásárlóközpontok kereskedőinek helyzetét - ismerteti a szombati Magyar Nemzet.

A Kúria közelmúltban meghozott döntése egyebek között rámutat, hogy megváltoztak a vásárlói szokások, emiatt a plázák boltjaiban dolgozóknak már nem feltétlenül jár 50 százaléknyi bérpótlék a vasárnapi munka után.

A napilap a munkajog.hu online tanácsadó portálra hivatkozva azt írja, hogy a korábbi bírói gyakorlattal szakítva a Kúria most úgy határozott egy még 2010-ben munkaügy eljárás alá vont kereskedő ügyében, hogy a fővárosi plázában található ruházati üzlet az elmúlt évek során átalakult vásárlási szokások miatt rendeltetése folytán vasárnap is működő vállalkozásnak minősül.

Kártyás Gábor, a portál szakjogásza szerint ez azért érdekes, mert az üzletházakban lévő valamennyi kereskedő immár abba a körbe tartozhat, amelyet a munka törvénykönyve külön is meghatároz, vagyis a rendeltetésük folytán vasárnap is működő munkáltatók. A jogszabály szerint ilyen például, ha a tevékenység igénybevételére a vasárnaphoz közvetlenül kapcsolódó, társadalmi szokásból eredő igény van. Ilyenek többek között a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, egyes élelmiszerboltok.

Eddig vitatéma volt, hogy a hét végén is nyitva tartó plázák üzletei milyen megítélés alá esnek egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során. Az új törvénykönyv lehetőséget ad minden, a kereskedelemben működő munkáltatónak a vasárnapi rendes munkaidő elrendelésére, ugyanakkor ebben az esetben 50 százaléknyi bérpótlékot is fizetni kell a dolgozónak. A rendeltetésüknél fogva a hét utolsó napján is nyitva tartó üzletekben viszont nem jár pluszpénz a munkavállalónak - olvasható a Magyar Nemzetben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.